12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

I nakon trinaest godina Toše nastavio da živi kroz svoje pesme

Velika makedonska zvezda, Toše Proeski, napustio nas je 16. oktobra 2007. godine. I nakon trinaest godina, on živi kroz svoje pesme. Ostaće upamćen po divnom glasu, skromnosti i humanosti.

U 26 godini života, Toše Proeski je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj.

Već u ranom detinjstvu nastupao je na dečijim festivalima. Svoju muzičku karijeru započeo je na festivalu „Malfest“, 1997. godine. Iste godine učestvovao je i na „Makfestu“. Tada je publika imala priliku da čuje i prepozna veliki talenat ovog mladića. Svoj prvi album  izdao je 1999. godine. Ubrzo je postao miljenik svih generacija, kako u Makedoniji, tako i na Balkanu.

Bio je poznat je i po svojoj humanosti. Imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a.

U njegovom rodnom gradu, Kruševu, otvorena je spomen-kuća, u formi krsta. U njoj je hronološki prikazan život slavnog muzičara, od detinjstva i tinejdžerskih godina, do perioda kada je bio na vrhuncu karijere. U centru kuće nalazi se molitvenik sa svim verskim predmetima koje je Toše posedovao. Takođe, tu je i studio u kome je komponovao. Ono što privlači posebnu pažnju posetilaca su dve voštane figure pevača u prirodnoj veličini.

Njegovi hitovi se i dalje slušaju i on nastavlja da živi kroz njih. Ono što ga je krasilo i na šta je ukazivao je da je dobrota čovekova najveća vrednost.

Proeski je rođen 25. januara 1981. godine. Na današnji dan sahranjen je u rodnom Kruševu.

Related posts

Kon: Medicinski deo je predložio i oštrije mere

Branislava Grčić

Haotičan vikend za službu hitne pomoći

Jasmina Petkovic

Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija