4. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

I nakon trinaest godina Toše nastavio da živi kroz svoje pesme

Velika makedonska zvezda, Toše Proeski, napustio nas je 16. oktobra 2007. godine. I nakon trinaest godina, on živi kroz svoje pesme. Ostaće upamćen po divnom glasu, skromnosti i humanosti.

U 26 godini života, Toše Proeski je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj.

Već u ranom detinjstvu nastupao je na dečijim festivalima. Svoju muzičku karijeru započeo je na festivalu „Malfest“, 1997. godine. Iste godine učestvovao je i na „Makfestu“. Tada je publika imala priliku da čuje i prepozna veliki talenat ovog mladića. Svoj prvi album  izdao je 1999. godine. Ubrzo je postao miljenik svih generacija, kako u Makedoniji, tako i na Balkanu.

Bio je poznat je i po svojoj humanosti. Imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a.

U njegovom rodnom gradu, Kruševu, otvorena je spomen-kuća, u formi krsta. U njoj je hronološki prikazan život slavnog muzičara, od detinjstva i tinejdžerskih godina, do perioda kada je bio na vrhuncu karijere. U centru kuće nalazi se molitvenik sa svim verskim predmetima koje je Toše posedovao. Takođe, tu je i studio u kome je komponovao. Ono što privlači posebnu pažnju posetilaca su dve voštane figure pevača u prirodnoj veličini.

Njegovi hitovi se i dalje slušaju i on nastavlja da živi kroz njih. Ono što ga je krasilo i na šta je ukazivao je da je dobrota čovekova najveća vrednost.

Proeski je rođen 25. januara 1981. godine. Na današnji dan sahranjen je u rodnom Kruševu.

Related posts

Opština Kosovska Mitrovica u 2020. izdvaja četiri miliona dinara za smanjenje nezaposlenosti

Jasmina Petkovic

Jovanov: Zašto im smeta borba protiv kriminala?

Nikoleta Dragaš

SNS: Prihod od licitacije zemljišta skoro milion evra

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija