25. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti Vršac

Školski centar ,, Nikola Tesla” dobio novu opremu zahvaljujući IPA projektu

Školski centar „Nikola Tesla“ iz Vršca u saradnji sa Univerzitetom „Politehnika” iz Temišvara, uz podršku Grada Vršca, realizuje IPA projekat prekogranične saradnje „Znanjem do posla i pametnog razvoja Banata“.

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta Školski centar „Nikola Tesla“ je dobio opremu u vrednosti od preko 50.000 evra, istakao je Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje.

– Ova oprema i mašine su neophodne školi. To su pre svega CNC strug, 3D štampač, 3D skener, kabinet novih savremenih računara i video nadzor. U završnoj fazi projekta realizuju se radionice iz ove četiri oblasti u ŠC „Nikola Tesla“. Radionicama prisustvuju učenici ŠC „Nikola Tesla“ po 10 u grupi, a studenti iz Temišvara radionicu prate preko ZOOM aplikacije.
Projekat obuhvata 4 oblasti: Informacione tehnologije, programiranje, modeliranje i 3d štampa i preduzetništvo. Obuke za članove projektnog tima i profesore su održane u Temišvaru na Univerzitetu „Politehnika”, rekao je Željko Ivković, direktor Školskog centra “Nikola Tesla” u Vršcu.

– Projekat je predviđen da traje 12 meseci. Trebao je da bude završen u junu, 2019. godine. Zbog situacije sa pandemijom virusa COVID-19, trajanje projekta je produženo do novembra 2020. Zbog nemogućnosti dolaska učenika iz Rumunije, nastavu realizujemo kombinovano. Naši učenici su u učionici a student iz Temišvara se uključuju preko ZOOM aplikacije.

Predviđeno je da obuke prođe ukupno 80 učenika, 20 studenata iz Rumunije i 5 zaposlenih. Na kraju obuke, projektom je predviđeno da učenici prođu deo programa pod nazivom „Pet dana“ gde će uraditi nešto praktično što su naučili tokom obuke, poput pravljenja modeliranja i izrade delova na 3D štampaču, izrade sajta ili biznis plana. Na kraju je planirano karijerno savetovanje koje bi trebalo da im pomogne u izboru buduće profesije.

Related posts

Vučić: Vojska Srbije mnogostruko snažnija nego ranije

Jasmina Petkovic

Pančevački đaci prvi videli pretpremijernu epizodu serije “Grupa”

Mica Milakov

Vulin: Pronađen snimač parametara leta palog MIG-21

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija