28. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti Vršac

Školski centar ,, Nikola Tesla” dobio novu opremu zahvaljujući IPA projektu

Školski centar „Nikola Tesla“ iz Vršca u saradnji sa Univerzitetom „Politehnika” iz Temišvara, uz podršku Grada Vršca, realizuje IPA projekat prekogranične saradnje „Znanjem do posla i pametnog razvoja Banata“.

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta Školski centar „Nikola Tesla“ je dobio opremu u vrednosti od preko 50.000 evra, istakao je Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje.

– Ova oprema i mašine su neophodne školi. To su pre svega CNC strug, 3D štampač, 3D skener, kabinet novih savremenih računara i video nadzor. U završnoj fazi projekta realizuju se radionice iz ove četiri oblasti u ŠC „Nikola Tesla“. Radionicama prisustvuju učenici ŠC „Nikola Tesla“ po 10 u grupi, a studenti iz Temišvara radionicu prate preko ZOOM aplikacije.
Projekat obuhvata 4 oblasti: Informacione tehnologije, programiranje, modeliranje i 3d štampa i preduzetništvo. Obuke za članove projektnog tima i profesore su održane u Temišvaru na Univerzitetu „Politehnika”, rekao je Željko Ivković, direktor Školskog centra “Nikola Tesla” u Vršcu.

– Projekat je predviđen da traje 12 meseci. Trebao je da bude završen u junu, 2019. godine. Zbog situacije sa pandemijom virusa COVID-19, trajanje projekta je produženo do novembra 2020. Zbog nemogućnosti dolaska učenika iz Rumunije, nastavu realizujemo kombinovano. Naši učenici su u učionici a student iz Temišvara se uključuju preko ZOOM aplikacije.

Predviđeno je da obuke prođe ukupno 80 učenika, 20 studenata iz Rumunije i 5 zaposlenih. Na kraju obuke, projektom je predviđeno da učenici prođu deo programa pod nazivom „Pet dana“ gde će uraditi nešto praktično što su naučili tokom obuke, poput pravljenja modeliranja i izrade delova na 3D štampaču, izrade sajta ili biznis plana. Na kraju je planirano karijerno savetovanje koje bi trebalo da im pomogne u izboru buduće profesije.

Related posts

Još 1.839 novih slučajeva korona virusa u Srbiji

Vanja Vićentić

Nepropisno postavljeni mobilni toaleti pomereni desetak metara. Vesić : Obradović pretio komunalnoj inspektorki

Mica Milakov

Ministar Vulin: Predsednik Vučić je objavio rat mafiji, ko ga nije ozbiljno shvatio napravio je veliku grešku

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija