28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

VASILJEVIĆ: Vučića je juče došlo da pozdravi pola sela – To je nešto što ne može da se naruči ili odglumi

U studiju TV Pink su Suzana Vasiljević, Milan Antonijević i Ratko Dmitrović.

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras bira najvažniju objavu nedelje na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu. 

U studiju TV Pink su Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije, Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i Ratko Dmitrović, novinar.

Gledaoci u toku emisije mogu da glasaju za predloge na fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci u toku emisije mogu da se uključe i glasaju i uživo u emisiji.

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o regionalnom projektu koji je “uperen protiv Srbije”, Vasiljević kaže da je predsednik izneo samo ono što je želeo, a da će o detaljima govoriti kada tome bude vreme.

Antonijević kaže da se nada da će se saznati o kojem je projektu reč. Na pitanje zašto je došao u emisiju, Antonijević kaže da je proteklo devet meseci od kada je poslednji put bio u studiju – sa predsednikom i Ljiljanom Smajlović.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

– Mislim da je svima nama koji se bavimo ljudskim pravima, važno da govorimo otvoreno i da damo što više argumenata za sagledavanje stvarnosti, da nismo izdajnici i da ne radimo protiv interesa države – kaže Antonijević.

Na pitanje šta bi bili razlozi da se u ovu emisiju ne dođe, kaže da ih on ne vidi i da bi voleo da vidi članove opozicije u studiju.

Komentarišuću izjavu Miroslava Lajčaka o očekivanjima Brisela od Beograda, Dmitrović kaže da bi oni voleli da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Podseća da se od Srbije zahtevaju brojni uslovi za otvaranje poglavlja, dok su neke zemlje regiona sve to obavljale velikom brzinom, neke i nezasluženo.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Kaže i da se pitanje Kosova mora rešiti, ali ne tako da Srbija bude potpuno poražena.

– Potpuno sam protiv teritorijalne prekompozicije, što može izazvati sukobe, ali sam za to da Srbija ponudi rešenje koje ona misli da neće biti uvredljivo ni za koga. Mislim da Srbija Albancima i zajednici treba da ponudi ono što nema nijedna nacionalna manjina u svetu i da uređuju svoj život kako god hoće – kaže Dmitrović za “Hit Tvit”.

Komentarišući pitanje predsedniku nakon vežbe, da li vežba treba da bude preteća poruka Bošnjacima, Vasiljević kaže da je sv ojim odgovorom hteo da uputi poruku ljudima na Pešteru, iako je pitanje bil besmisleno.

– Ta vežba nije mogla da bude održana na Novom Beogradu, već na Pešteru koji je vojni poligon godinama. Vučić je odgovorio na pitanje poslavši poruku da VS štiti sve predstavnike naroda koji žive u ovoj zemlji – kaže Vasiljević.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Dodaje da u Sandžaku postoje političke nesuglasice, pa su novinari želeli da ovaj događaj iskoriste u te svrhe.

Antonijević kaže da ga zanima zašto nije bilo predstavnika Crne Gore na vežbi, a da ne vidi ništa loše u tome gde je vojna vežba održana. Dmitrović kaže da je prosto neverovatno što je nakon vojne vežbe postavljeno takvo pitanje, jer je reč o vežbi Vojske Srbije na teritoriji Srbije.

Vasiljević podseća da je Vučić posetio porodicu Šabanredžović, obećao rešavanje problema, a čak je i to zamerano.

– Pola sela je došlo da ga pozdravi i to je nešto što ne može da se naruči i da se odglumi. Vučić je ostao u kući porodice oko sat i po vremena, a stanovnici su čak bili srećni da vide moć svoje vojske. Jer, vojska nije potrebna samo u ratu, već i u miru. Ona se angažuje i u poplavama, požarima, za vreme epidemije kovida – podseća Vasiljević.

Komesar za porširenje EU Oliver Varhelji posetio je prošle nedelje Beograd i lično predstavio izveštaj o napretku Srbije. On se i sastao sa predstavnicima opozicije, koji su zatražili da se obustavi ekonomski paket za Srbiju.

– Pokazala sam predsedniku tu vest baš tokom sastanka sa Varheljijem i ta vest je strašna. Predstavnici opozicije traže da se zaustavi paket pomoći svom narodu, dok se ne sprovedu reforme. Čitajte između redova: dok ne dođu na vlast! – objašnjava Vasiljević.

Kaže da je, dakle, traženo da narodu bude uskraćena pomoć, da budu uskraćene bolnice, vojska, ekonomski prosperitet.

– Šta god da se desi, oni se žale EU, pritom neće da izađu na izbore jer se plaše rezultata – kaže Vasiljević.

Ističe da je jasno da EU mora da postavi određene uslove za ekonomski paket, ali da je besmisleno to što rade predstavnici opozicije.

Govoreći o izveštaju o napretku Srbije i kritici zbog navodne brutalnosti srpske policije, Vasiljević kaže da ovaj deo nije fer, da je besmislen i licemeran. Podsetila je na brutalnost koji je evropska policija pokazala tokom demonstracija prethodnih godina i zapitala šta bi se desilo da su demonstranti u Španiji, Nemačkoj ili Francuskoj krenuli na parlament, kao što je to bio slučaj u Beogradu.

Antonijević kaže da EU danas detaljnije prati šta se dešava, pa više i zamera. Kaže da je postojala polarizacija medija i onda kada je, recimo, Zoran Đinđić bio premijer, pa je neretko bio meta.

– Od 2004. do 2008. godine nije postojala nijedna, recimo, televizija sa druge strane, a sećamo se i pretnji Oliveri Jovićević sa Javnog servisa zbog jedne rečenice kritike – podseća Vasiljević. Kaže da od 2008. do 2011. radila kao savetnica za medije Dačiću, kojem nije bilo omogućeno da dođe na Javni servis, da je gostovao samo jednom, i to uz dramu.

– Urednici Javnog servisa su trpeli pritiske čak i zbog koalicionog partnera kao što je Dačić, a kamoli zbog predstavnika opozicije – kaže Vasiljević.

foto:printscreen Pink.rs

Related posts

Hapšenje u Pančevu zbog krađa

Nikoleta Dragaš

Sanja Marić ušla u sportsku istoriju Pančeva

Jelena Obradović

Kačarevo do 14 sati bez vode

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija