4. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Gost Lica nacije Nikola Pejaković: Komunistička prošlost još uvek guši naš nacionalni duh

Gost ovonedeljnog “Lica nacije” bio je Nikola Kolja Pejaković, glumac, pozorišni reditelj I scenarista.  U emisiji Pejaković je govorio o teškim trenucima u svom životu, duhovnosti, ali i aktuelnoj pandemiji.

O svojoj trenutnoj karijeri

Bavim se dramskom režijom, od pisanja scenarija za film i televiziju živim i malo sviram. Kada je obrazovanje u pitanju, imao sam sreće da učim od dobre generacije profesora.

 Sa druge strane, kada se moj bend formirao, jedna od mojih želja bila je da nakon svirke odlazim kući, a ne na poslekoncertne žurke. Smatram da sam se I živeo. Kada je muzika u pitanju više sam Beatles-ovac nego Stones-ovac.

O svojoj mladosti

Bio sam na velikom broju lečenja i čišćenja od psihoaktivnih supstanci. Na nagovor majke otišao sam kod žene koja mi je rekla da mi samo Bog može pomoći nakon što sam je lagao da nisam konzumirao pomenute supstance. Ona mi je dala tri knjige koje su mi kasnije pomogle da pronađem veru u Boga.

Zavisnost je dno na kojem nema ničega. To je pakao. Bio sam duboko u tome i shvatio sam je bio problem u mojoj filozofiji života.  Mladi mogu, kao bivšem zavisniku, da mi veruju kad pričam o tome.

O aktuelnoj pandmiji virusa COVID-19

Mi uopšte ne znamo kakve su druge strahote u svetu, mi o tome retko slušamo i govorimo zbog očuvanja zdravog razuma. Kada je virus u pitanju, bez obzira na njegovo poreklo, Gospod je pustio da se desi i  mi to trebamo shvatiti kao upozorenje. Ja verujem u Hrista i smatram da će nam pomoći u ovim teškoćama.

Nisam teološki obrazovan. Kao obični čovek, mogu samo da svedočim svojim životom Svi koji veruju u Boga su uglavnom odbačeni , što je u saglasju sa Hristovim rečima: “Svi vi koji sledite mene bićete proganjani”. Mi samo možemo da se ugledamo na njega. U ovom svetu  sigurno ima još pravednika, a mi se ovog virusa možemo spasiti samo molitvom i pokajanjem. Lažne priče o poštenju nisu važne, čoveku ostaje samo pokajanje.

“Komunistička prošlost još uvek guši naš nacionalni duh”

U duhovnom pogledu, mi smo od stvaranja Jugoslavije bili okupirana zemlja i od tada se tanji naš duh. Neki su hteli da sačuvaju srpski duh, ali neki su hteli Jugoslaviju.  Srpski narod je sada razdeljen i  nalazimo se u moralnom rasulu. Mnogi su i danas Brozova deca, žive od ubistava i otimanja imovine na kraju Drugog svetskog rata. Oni su ti koji i danas ne daju da se jedna ulica nazove po Blagoju Jovoviću koji je ranio Pavelića, od čega je Pavelić kasnije preminuo.

Promene u tom pogledu su teške jer su komunistička prošlost još uvek živa u vidu njihovih mantri. Komunisti su temeljno radili na projektu “Jaka Jugoslavija, slaba Srbija”, a naša država je pre svega utemeljena na pravoslavlju. Uslov svih uslova je da voliš svoju državu, radiš za svoju državu i ne pljuješ po njoj.

“Podele prevazići razgovorom”

Reči patrijarha Pavla: “Biti pravoslavan znači biti otmen” treba shvatiti doslovno. Otmenost je prihvatiti svakoga ,bez obzira na njegovo poreklo i opredeljenje, kao svog brata. Ne treba činiti nikome zlo i upadati u đavolsku mrežu.

Mi smo odrastali i na zapadnim vrednostima, slušali rok muziku i ne smatram da to ne mora biti u suprotnostima sa našim domaćim vrednostima. Kako ne bismo tumarali samo treba zaustaviti podele, a to se u najčešće može rešiti razgovor. Izuzetak predstavlja izdaja kada ne može biti razgovora i mlake reakcije.

Related posts

Dok Zelenović skuplja jeftine političke poene, građani ispaštaju: Gradonačelniku Šapca životi najstarijih na poslednjem mestu

Jasmina Petkovic

NIS donira 33 hiljade litara pijaće vode Ivanjici i Blacu

Nikoleta Dragaš

NIS će nastaviti sa ulaganjem u Rafineriju nafte Pančevo

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija