3. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

VOJNI SPEKTAL – Vežbi “Sadejstvo 2020” prisustvuje predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije “Sadejstvo 2020”, koja se izvodi na Privremenom poligonu Pešter.

Vežba se održava po scenariju da je neprijatelj izvršio agresiju i zauzeo jugozapadni deo naše zemlje. Cilj je proterivanje neprijatelja i zaštita stanovništva! 

Na vežbikoja je počela u 12 časova učestvuje oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova – helikoptera Mi-17 i Mi-35, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova.

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi

U vežbi učestvuju modernizovani tenk M84, modernizovani BOV, kao i oklopni transporteri Miloš i Lazar, dok će najveću pažnju izazvati helikopterski desant u kome će u kratkom vremenu učestvovati 11-12 helikoptera sa 120 vojnika.

Avioni Mig 29 posle punih 20 godina dejstvovaće raketama vazduh-zemlja, a pokazaće svoje mogućnosti i u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Helikopteri Mi-35 premijerno će dejstvovati raketama “ataka” i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, dok će ostali vazduhoplovi – “orao”, “supergaleb G4”, kao i helikopteri, dejstvovati vođenim i nevođenim projektilima.

Prvi put će se videti nedavno nabavljene izviđačke bespilotne letelice iz Kine – Ć-92A. lap o desant pripadnika 63. padobranske brigade iz transportnog aviona AN-26 kao i iz helikoptera Mi-17.

Uz raketni sistem PVO “Pancir S1”, delovanje će predstaviti i samohodna haubica “Nora”, vozila “Lazar 3”, sistem “Polo” kao i digitalizovani sisrtemi “Oganj”, “Morava” i “Gvozdika”.

Cilj vežbe je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktickih i vatrenih zadataka tokom izvođenja operacije združenih snaga, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

Na Pešteru će biti prikazan deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

U skladu sa brojem angažovanih jedinica, reč je o jednoj od najvećih vežbi imajući u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Pored predsednika Vučića, vežbi prisustvuju premjerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri Rasim Ljajić i Nebojša Stefanovic, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, predstavnici stranih vojnih misija i drugi.

Prvi put su u akciji i migovi-29 sa bojevom municijom.

Foto: TANJUG

Related posts

Jaja i zeke od cveća obojile grad

Nikoleta Dragaš

Borković odbranio šampionsku titulu na 53. reliju

Nikoleta Dragaš

Rad po pozivu građana, čiste se ulice trećeg prioriteta

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija