20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Ćirilična patrola Vasine škole osvojila Srbiju

Ćirilična patrola Osnovne škole “Vasa Živković”  svojom zanimljivom i pre svega, jedinstvenom akcijom, privukla je pažnju cele Srbije. Ni  Ministarstvo kulture nije ostalo ravnodušno,  pa su osim pohvala, od Ministarstva dobili kulturna blaga u vidu knjiga, za svakog učenika osmog četiri. Takođe biblioteka Vasine škole bogatija je za još nekoliko edicija.

Učenici osmog četiri Osnovne škole “Vasa Živković” iz Pančeva sproveli su ćiriličnu patrolu u ovom gradu. Akciju su nazvali “Čirilika” i njihov zadatak je bio da po gradu pronađu grafite i slične natpise, kako bi ispravili pravopisne greške. Takođe, u ovoj misiji, zaključili su da su zbog čestog korišćenja mobilnih i kompjutera, čije su tastature na latinici, neki zaboravili da koriste ćirilično pismo.

Nastavnica Bosiljka Dimitrijević je, na osnovu ličnog iskustva, rešila da kroz igru decu navede da uoče, pravopisne greške koje se najčešće prave u pisanju. Ujedno je želela da osmake na edukativan i praktičan način nauči koliko je bitno ćirilično pismo, a da decu podseti na Vuka Karadžića, reformatora srpskog pisma.

Brzinom munje “Ćirilika” se proširila društvenim mrežama. Svi su bili oduševljeni dovitljivošću osmaka Vasine škole i njihove profesorke Bosiljke. Međutim, da se dobar glas daleko čuje, potvrđeno je i ovog puta. Oglasilo se i Ministarstvo kulture. Njihovi predstavnici  su nagradilo vredne đake ove obrazovne ustanove knjigama a i njihova biblioteka bogatija je za komplete antologijske edicije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu”,  edicije „Prozna dela srpskih naučnika”, kao i „Istorije svetske civilizacije” Vila Đuranta.

Related posts

Vučić: Albanci ne odustaju od taksi

Zorana Stekovic

Za 24h još 127 obolelih od virusa COVID-19 u Južnom Banatu

Mica Milakov

Obeležena godišnjica smrti dečaka Dušana Jovanovića

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija