17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

ZELENOVIĆEVE PRISTALICE NA SEDNICI GIK ŠABAC: Tvrde da su podneli ostavke, zakon ih još uvek vezuje za članstvo

Foto: Srbija Danas

Gradska izborna komisija Šabac održala je sinoć sednicu, kojoj nisu prisustvovali članovi koji podržavaju bivšeg gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, tvrdeći da su podneli ostavke.

Međutim, kako se saznaje u komisiji, oni su po zakonu i dalje članovi komisije, jer saglasno odredbma Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o lokalnim izborima, organ koji je imenovao članove u obavezi je i da ih razreši, a to je skupština grada, koja to nije učinila.

Zato je, kažu stručnjaci, sinoćnja sednica apsolutno validna i sve odluke koje su na njoj donete imaju pun pravni kapacitet. Naime, kako je saopšteno iz Gradske izborne komisije Šabac, na osnovu rešenja skupštine grada Šapca, objavljenog u Sl.listu grada Šapca i opštine Bogatić, Vladimirci i Koceljeva od 07.03.2020.godine, imenovani su članovi izborne komisije grada Šapca u stalnom sastavu, koji su saglasno odredbama Zakona o lokalnim izborima za svoj rad odgovorni organu koji ih je imenovao.

U konkretnom slučaju šest članaova GIK u stalnom sastavu i i četiri u proširenom podneli su ostavke skupštini grada Šapca na mesto članova Gradske izborne. Saglasno odredbma Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o loklanim izborima, organ koji je imenovao članove u obavezi je i da ih razreši. Kako se to nije desilo, navedena lica su i dalje članovi Gradske izborne komisije, sve dok ih skupština grada ne razreši dužnosti člana Gradske izborne komisije.

S tim u vezi 6 članova iz stalnog i 4 iz proširenog sastava pozvani su telefonskim putem od strane predsedavajućeg GIK na sednicu koja je sinoć bila održana u prostorijama gradske uprave grada Šapca, sa početkom u 22 časa, ali se isti nisu odazvali odnosno nisu pristupili, zbog čega je sednica održana sa preostalih 11 članova, koliko je i potrebno za kvorum.

U pogledu predstavnika podnosioca izborne liste ispred “Ruske stranke” , Upravni sud se izjasnio svojom presudom od 30.09.2020.godine, gde je zahtev Ruske stranke da umesto Lidije Veselinović, člana Komisije u proširenom sastavu bude drugo lice, odbacio kao neblagovremen.

Imenovanom članu je prestala funkcija člana po sili zakona, obzirom da je ista bila i kandidat za odbornika. Imajući u vidu da se radi o smetnji koja je vezana za ličnost člana a ne za pravo stranke da predloži svog predstavnika u GIK, Ruska stranka je na osnovu presude, prekludirana u svom pravu da predloži novog člana, ali se to ni u kom slučaju ne odnosi na pravo zamenika tog člana da prisustvuje sednicama i učestvuje u odlučivanju, što jasno proizilazi kako iz samog zahteva Ruske stranke, tako i iz presude Upravnog suda, objašnjeno je u saopštenju koje je je potpisao  predsedavajući izborne komisije grada Šapca Boris Tumenko.

Related posts

Oko 2 hiljade građana dočekalo predsednika Vučića i u Kovinu

Mica Milakov

“Dani polja” okupili veliki broj poljoprivrednika

Jasmina Petkovic

Rešeno razbojništvo u Vršcu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija