17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Zanimljivo otrkiće ornitologa: Prvi put u Srbiji viđena sibirska plavorepka

Foto: RTV
Ornitolozi su na Tari uhvatili vrstu ptice koja do sada nije zabeležena na prostorima Srbije. Reč je o sibirskoj plavorepki.

“U Nacionalnom parku Tara u toku redovnog praćenja seobe ptica uhvaćena je nova vrsta ptice za Srbiju. Radi se o sibirskoj plavorepki Tarsiger cyanurus . Ova vrsta je veoma redak gost u karpatskom basenu. Do sada je hvatana svega nekoliko puta u Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji”, kaže za RTV Dejan Đapić, somborski ornitolog koji je mladi primerak ove ptice otkrio zajedno sa kolegom ornitologom Nenadom Spremom.

Ptica je uhvaćena na Sokolini u NP Tara gde se već nekoliko godina rade redovna istraživanja ptica u kojima učestvuju biolozi NP Tara i ornitolozi Prirodnjačkog muzeja Beograd.

“Do sada je prstenovao nekoliko hiljada ptica, ali je ovo najzanimljivijih nalaz do sada”, kaže Đapić.

“Srbija je jedna od najjužnijih država gde su plavorepke zabeležene. U mnogim susednim zemljama nisu do sada zabeležene, dok je, naprimer, u Bugarskoj i u Mađarskoj, gde radi mnogo više ornitologa nego kod nas, uhvaćen samo po jedan primerak do sada. Sibirska plavorepka je sićušna ptica pevačica, iz grupe muharica, koja naseljava mešovite šume na samom severu Evroazije, uglavnom u severne delove Finske. Ali uglavnom naseljava Aziju. Za razliku od većine ptica, ne seli se u pravcu sever-jug, nego zapad-istok, tako da većina evropskih ptica zimu provodi u jugoistočnoj Aziji, prelećući u seobi ogromne planinske vence”, kaže za RTV Marko Tucakov, biolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Prema njegovim rečima sibirska plavorepka je postala sve češća u srednjoj i zapadnoj Evropi, a u te krajeve nanesu ih jaki vetrovi.

Tucakov napominje da se intenzivnim hvatanjem i prstenovanjem ptica dobijaju se mnogobrojni i ponekad zbunjujući podaci o seobi ptica. A područja pored reke Drine, gde spada i planina Tara, veoma sui značajan selidbeni koridor mnogih vrsta ptica.

Related posts

Kovačica: Koncert Dženana Lončarevića 2. oktobra

Nikola Toadjer

Marinika Tepić dokazano obmanjuje javnost u Srbiji

Zorana Stekovic

Meštani Jabuke 25. maja moći će da provere svoje zdravlje

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija