15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Đurić Srbima na KiM: Ostanite pribrani i ne nasedajte na provokacije

Foto: TV Most

Đurić je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega države koje imaju najsnažniji politički i bezbednosni uticaj na Kosovu i Metohiji da stanu na put nasilju, jer je ovo, kako je naveo, je trenutak da se reaguje bez odlaganja. 

“Današnji pokušaj otmice srpske devojčice u selu Babin Most nedvosmisleno potvrđuje da smo proteklih sedmica suočeni sa pojačanom i organizovanom kampanjom zastrašivanja Srba koji žive u južno od Ibra, na potezu između Kosovske Mitrovice i Prištine”, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. 

“U svega desetak dana bili smo svedoci pokušaja otmice srpskog deteta u Plemetini i oružanog napada na srpsku decu u Donjoj Brnjici”, podsetio je Đurić. 

“Danas po istom scenariju, sa istim i prepoznatljivim rukopisom, napadnuto je još jedno srpsko dete, u selu koje je poslednjih meseci, zbog niza nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu i svetinje, jak kandidat za najnebezbedniju sredinu u Evropi”, istakao je Đurić u saopštenju.  

Đurić je naglasio da je “cilj organizatora ovih incidenata očigledno izazivanje straha i panike među Srbima u ovom delu Kosova i Metohije, sa jasnom namerom da se naš narod primora da napusti svoja ognjišta”. 

Za traume koje je preživela jedna nedužna devojčica odgovorni su i svi one koje već nedeljama pozivamo da preduzmu korake u skladu sa svojim uticajem i nadležnostima i uspostave stalne bezbednosne punktove u Babinom Mostu, dodaje Đurić. 

“Neverovatno je da iko u 21. veku može da nemo posmatra eskalaciju etnički motivisanog nasilja na području koje je u bezbednosnom smislu i dalje bure baruta”, ukazao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu pribrani i ne nasedaju na provokacije.

“Pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji da, koliko god to teško bilo, ostanu pribrani i da ne nasedaju na provokacije, jer destabilizacija situacije na terenu je, kada se uzmu u obzir izjave albanskih zvaničnika u Prištini, nesumnjivo cilj organizatora ovih napada i njihovih političkih inspiratora”, stoji na kraju saopštenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. 

Izvor: TV Most, saopštenje

Related posts

Vučić sa Svete Gore: Vraćam se uskoro

Mirjana Popović

Vučić: Dobri razgovori s Lavrovom, Rusija će biti uz Srbiju

Zorana Stekovic

Servisne informacije za 10. februar

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija