16. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Učenici kovinske škole učestvuju u Svetskoj nedelji svemira

Foto: Pixabay

Učenici kovinske Zmajeve osnovne škole i ove godine aktivno učestvuju u Svetskoj nedelji svemira, koja se održava od 4. do 10. oktobra pod motom “Sateliti poboljšavaju život”.

“Ove događaje organizuju hiljade organizacija, uključujući svemirske agencije, vazduhoplovne kompanije, astronomske klubove, muzeje i škole. Prošle godine bilo je preko 8.000 aktivnosti u 96 zemalja, a ove godine biće ih još više. Događaj uvek počinje na dan kada je 1957. godine lansiran prvi satelit Sputnjik 1 čime je otvoren put za istraživanje svemira. Svetska nedelja svemira 2020. godine posvećena je satelitima i njihovim širokim prednostima. Veštački zemljini sateliti su od velikog značaja za izučavanja globalnih aktivnosti i promena, te su stoga učenici bili veoma zainteresovani. Projekat koji rade je “Sunčev sistem u mojim rukama”.

Na početku izučavanja nastavnog predmeta geografije, u petom razredu tokom prvih časova počinje učenje o Sunčevom sistemu, Suncu, planetama. Kako je tehnički i tehnološki razvoj još u prošlom veku omogućio čoveku pristup Svemiru, to se priroda, kao deo okruženja na koje utiče, proširio. I upravo to je prilika da se kroz prvi praktični rad u tehnici i tehnologiji napravi maketa Sunčevog sistema. Nastavnik geografije odabira crtež koji je najadekvatniji prikaz, sa oznakama. Zadatak učenika je da od plastelina naprave Sunce i planete u razmeri, prečnika koliki je prečnik na dobijenom crtežu. Radeći uviđaju njihovu veličinu, pamte nazive, boju i raspored, što je benefit u učenju geografije. S druge strane, rade sa sićušnim kuglicama čijim pravljenjem razvijaju finu motoriku ruku”, kaže njihov nastavnik Dejan Kreculj, koji u školi vodi i astronomsku sekciju.

Izvor: RTV

Related posts

Novi podaci o virusu Covid-19 u Južnobanatskom okrugu

Vanja Vićentić

Besplatni kontrolni pregledi u Plandištu

Nikoleta Dragaš

ALJKAVOST ILI NAMERA: Afera “Krišan” diskvalifikuje Više tužilaštvo

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija