24. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Učenici kovinske škole učestvuju u Svetskoj nedelji svemira

Foto: Pixabay

Učenici kovinske Zmajeve osnovne škole i ove godine aktivno učestvuju u Svetskoj nedelji svemira, koja se održava od 4. do 10. oktobra pod motom “Sateliti poboljšavaju život”.

“Ove događaje organizuju hiljade organizacija, uključujući svemirske agencije, vazduhoplovne kompanije, astronomske klubove, muzeje i škole. Prošle godine bilo je preko 8.000 aktivnosti u 96 zemalja, a ove godine biće ih još više. Događaj uvek počinje na dan kada je 1957. godine lansiran prvi satelit Sputnjik 1 čime je otvoren put za istraživanje svemira. Svetska nedelja svemira 2020. godine posvećena je satelitima i njihovim širokim prednostima. Veštački zemljini sateliti su od velikog značaja za izučavanja globalnih aktivnosti i promena, te su stoga učenici bili veoma zainteresovani. Projekat koji rade je “Sunčev sistem u mojim rukama”.

Na početku izučavanja nastavnog predmeta geografije, u petom razredu tokom prvih časova počinje učenje o Sunčevom sistemu, Suncu, planetama. Kako je tehnički i tehnološki razvoj još u prošlom veku omogućio čoveku pristup Svemiru, to se priroda, kao deo okruženja na koje utiče, proširio. I upravo to je prilika da se kroz prvi praktični rad u tehnici i tehnologiji napravi maketa Sunčevog sistema. Nastavnik geografije odabira crtež koji je najadekvatniji prikaz, sa oznakama. Zadatak učenika je da od plastelina naprave Sunce i planete u razmeri, prečnika koliki je prečnik na dobijenom crtežu. Radeći uviđaju njihovu veličinu, pamte nazive, boju i raspored, što je benefit u učenju geografije. S druge strane, rade sa sićušnim kuglicama čijim pravljenjem razvijaju finu motoriku ruku”, kaže njihov nastavnik Dejan Kreculj, koji u školi vodi i astronomsku sekciju.

Izvor: RTV

Related posts

Izbodena žena kod autobuske, policija munjevito reagovala i uhapsila napadača!

Mica Milakov

Gradonačelnica Vršca ugostila ambasadora Kraljevine Švedske

Mica Milakov

Izvršena arheološka iskopavanja na lokalitetu Kovinske tvrđave

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija