21. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Kvalitetne jabuke iz Srbije kreću put Indije

Foto: Tanjug

– Prvi kontingent od osam kontejnera jabuka sutra će brodom krenuti ka lukama u Indiji i tamošnjim potrošačima – izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rekavši da je za srpske voćare i te kako važno da se otvaraju nova tržišta. – Biće to probna isporuka da bi indijski kupci probali ovdašnje jabuke i uverili se u kvalitet tog voća proizvedenog u voćnjacima u Srbiji.

Među velikim srpskim proizvođačima jabuka vlada veliko interesovanje za plasman proizvoda iz njihovih jabučnjaka u tu zemlju i ne kriju zadovoljstvo što će jabuke iz Srbije moći da plasiraju čak u Indiji, koja je, posle Kine, najmnogoljudnija zemlja na svetu, jer je reč o ogromnom tržištu.

Dugo godina su se predstavnici dveju zemalja dogovarali o toj spoljnotrgovinskoj razmeni, a pre dva meseca mogućnost da će se jabuke iz Srbije naći na tržištu Indije najavili su iz Asocijacije „Serbia does apples”. Oni su tada najavili da su međudržavni sporazumi usaglašeni, i najavili početak izvoza jabuka za oktobar.
144.000 tona jabuka plasirano na tržište Rusije

– U Indiji se traže crvene jabuke – ajdared, crveni delišes, gala… što imamo u našim voćnjacima – kazao je Andreja Stanarević iz „Polino agrara”, i naglasio da voćari s nestrpljenjem čekaju kako će proći ta prva isporuka jabuka zbog dugog puta, koji traje 30 dana. Istovremeno, taj period pokazaće kako se odvija posao s izvoznicima i, naravno, kako će indijsko tržište oceniti kvalitet naših jabuka.
70 evrocenti kilogram jabuka na veliko bez troškova transporta

Po rečima predsednika Asocijacije „Serbia does apples” Gojka Zagorca, u prvom kontingentu ka Indiji biće samo obojeni klonovi sorte gala.

– Kilogram jabuka na veliko, bez troškova transporta, košta 70 evrocenti, što je dobra izvozna cena – kazao je Zagorac.
Očekuje se izvoz više od 160.000 tona

Iako će ove godine rod jabuka biti manji nego lane, izvoz tog voća premašiće dosadašnji. Naime, kako je nedavno rekao profesor dr Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, očekuje se da će u ovoj sezoni biti ostvaren rekord u istoriji izvoza jabuka. Po njegovim rečima, na inotržište će Srbija uspeti da plasira jabuke za više od 120 miliona dolara, odnosno stranim kupcima biće prodato preko 160.000 tona jabuka.

– Naša zemlja ove godine neće imati pola miliona tona jabuka kao prošle, jer će prinos biti 10.000 do 20.000 tona manji, ali će zato rod biti bolji, a u skladu s tim, i cena će biti viša nego lane – rekao je prof. dr Keserović. – Imaćemo jabuka pet do sedam odsto manje u odnosu na lanjsku ekonomsku godinu, a to znači da će tog voća biti između 480.000 i 490.000 tona, a kilogram jabuke biće skuplji 15 do 20 odsto nego lane.

On je posebno naglasio da izvoz jabuka u Indiju otvara vrata ka još jednom velikom tržištu jer smo do sada to voće izvozili samo na rusko tržište. Naime, naš najveći spoljnotrgovinski kupac, bez premca bila je Rusija, gde je od avgusta 2019. do juna 2020. godine prodato 144.000 tona jabuka. Po obimu izvoza tog voća sledi Bliski istok, gde je plasirano 7.500 tona, a potom tržišta Velike Britanije, gde je izvezeno 4.500 tona, Italije s 1.000 tona… Jabuke iz Srbije prošle sezone plasirane su u čak 39 zemalja.

Izvor: Dnevnik.rs

Related posts

Predsednik Vučić: U pančevačku bolnicu stiže sutra 5 novih respiratora

Jasmina Petkovic

KBC Izbodeni mladić hitno operisan, u stabilnom stanju

Zorana Stekovic

Sanitet za transport beba “stigao” u pančevački Dom zdravlja

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija