24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Pančevo Vesti

U Slovačkoj evangeličkoj crkvi proslavljen Kirvaj i održana pričest nove dece

U Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Vojlovici poslednju nedelju u septembru održana je pričest nove generacije dece. Osim pričesti vojlovački vernici taj dan su proslavili i kirvaj – 118. godišnjicu od posvećenja njihove crkve.

Podmladak evangeličke crkve u Vojlovici,tri devojčice i dva dečaka, svečano doterani nestrpljivo su čekali svoje praznično nedeljno jutro, pozivno crkveno zvono, kako bi krenuli u crkvu sa svojim sveštenikom Branislavom Kulikom. Ove godine zbog epidemiološke situacije u zemlji i svetu nije obaviljena pričest dece prve nedelje u maju, kako je to već tradicija već je prićešče dece pomereno za Kirvaj.

Uz pesmu,svečano i polako njih petoro ušetali su u prepunu crkvu sa pozitivnom tremom i strepnjom – da li će dobro odgovariti na sva postavljena pitanja i „položiti“ ispit vere, kako bi svečno postal odrasli članovi evangeličke crkvene zajednoce i opravdali obećanje koje su umesto njih dali njihovi kumovi prilikom ceremonije krštenja.

Posle propitivanja usledio je svečani trenutak- momenat pričešća, kada pred oltarom uz blagoslov po prvi put primaju “Božju večeru”. Pričest su primili i njihovi roditelji, bake i deke i kumovi.

Novim članovima vojlovačke crkvene opštine obratio se i upravnik crkve Martin Marko, poželeo im je da budu dobri ljudi, uzorni gradjani, revnosni vernici i mnogo uspeha u daljem školovanju.

Pričest ili konfimacia je svečani čin – potvrda mlade osobe koja javno izražava pripadnost svojoj veri – u crkvi i vernicima,gde priznaje svoje krštenje i svečano biva prihvaćena za odraslog člena cirkvene zajednice. Ovaj običaj slovačkoj deci je veoma bitan i značajan dogadjaj u njihovom životu i upravo zbog toga taj dan sa nestrpljenjem očekuju.

Related posts

Brnabić: Sporazum dokaz uspeha spoljne politike Aleksandra Vučića

Aleksandra Miloševska

Vulin:Moramo da razmislimo o tome da menjamo kaznenu politiku

Alba Jovanović

Tiodorović: Moguće pooštravanje mera za one koji se vraćaju u zemlju

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija