17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Đurić: Srbi na KiM neće biti Hotijevi taoci

“Ucenjivačka strategija Avdulaha Hotija, osim što ruši dijalog Beograda i Prištine, sadrži poruku da Priština nije zainteresovana za bilo kakvu normalizaciju, već da je za Prištinu normalizacija samo sredstvo da se iznudi priznanje”, naveo je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u saopštrenju dostavljenom našoj redakciji.

“Hoti se koristi sredstvima profesionalnih ucenjivača kako bi i Srbiju i Evropsku uniju pokušao da dovede pred svršen čin, nudeći izbor između blokade dijaloga i priznanja samoproglašenog Kosova od strane Beograda”, stoji u saopštenju.

Đurić je izrazio nadu “da međunarodna zajednica ume da Hotijeve poruke čita između redova, jer one u suštini sadrže pretnju da će Priština krenuti putem destabilizacije ukoliko ne dobije prizanje od Beograda”.

“Za Beograd je proces normalizacije odnosa, ne sredstvo, već cilj, jer mi smo iskreno zainteresovani da se postepeno u regionu stvori atmosfera u kojoj nerešive nesuglasice neće rezultirati neprijateljstvom i konfliktima”, ocenio je Đurić.

“Da Hoti iskreno želi dobro svom narodu i svim drugim žiteljima Kosova i Metohije ne bi se ponašao kao otmičar u talačkoj situaciji, već bi predano radio na sprovođenju rešenja koje doprinose i stabilnosti i pomirenju na Kosovu i Metohiji, a koncept Zajednice srpskih opština za cilj ima upravo to.

Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti Hotijevi taoci, i mi ćemo i nadalje biti uporni u nastojanjima da otvorena pitanja rešavamo za pregovaračkim stolom, ali evropskim partnerima moram da poručim da situacija u koju nas Hoti dovodi svojim političkim bezobrazlukom postaje sve apsurdnija, tako da se iskreno brinem za budućnost dijaloga”, stoji u saopštenju.

Đurić je ukazao da će Beograd u Briselu i na svakom drugom mestu nastaviti da insistira na sprovođenju dogovora o Zajednici srpskih opština, jer to jedino ima smisla, i to jedino može izvući dijalog iz vrtloga licemerja, laži, pretnji i ucena u koji ga Hoti svakodnevno gura”.

Izvor: TV Most, saopštenje

Related posts

Havarija na vodovodnoj mreži

Nikola Toadjer

Predsednik Vučić sa Hercogom: Istorijska bliskost dva naroda

Aleksandra Miloševska

“Lidl” otvara prodavnicu u Pančevu u četvrtak

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija