20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Bitka za Pančevo oktobra 1944 – Dan oslobođenja grada

U godini kada se obeležava 75 godina od Velike pobede nad fašizmom, građani Pančeva, 6. oktobra obeležavaju i 76 godina od oslobođenja našeg grada. Tim povodom položeni su venci na spomenik palim Crvenoarmejcima u Pančevu i održana je promocija knjige “Bitka za Pančevo oktobra 1944”.

Posle tri godine istraživačkog rada, društvo “Slovenska unija” iz Pančeva uspelo je da prikupi zavidan broj arhivskih dokumenata iz Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Ova građa ugledala je svetlost dana kroz knjigu čiji su autori viši kustos Narodnog muzeja u Pančevu Srđan Božović i predsednik društva “Slovenska unija” Robert Resanović.

U knjizi je arhivska građa koja nedvosmisleno ukazuje na teške borbe za oslobođenje Pančeva. Pored toga pojavljuju se i dokumenta koja su vezana za biografiju komandanta 49. Gardijske pešadijske divizije, heroja Sovjetskog saveza generala majora Vasilija Filipoviča Margelova.

U znak sećanja palim Crvenoarmejcima poginulim za oslobođenje Pančeva položeni su venci na spomen obeležju u Ulici Lava Tolstoja. Vence su položili zamenica gradonačelnika Pančeva Dragana Kuprešanin, predstavnici ambasade Ruske Federacije, predstavnici Vojske Srbije i druga udruženja.

Related posts

U Srbiji 2.007 novozaraženih, umrlo 25 pacijenata

Ivana Bogdanovski

Jovanov: Umobolni napadi na predsednikovu ćerku

Mica Milakov

Uprkos vanrednom stanju, JKP “Zelenilo” nastavilo sa uređenjem Pančeva

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija