28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

VUČIĆ POTVRDIO: Ana Brnabić mandatar nove Vlade Srbije!

Foto: Screenshot

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obratio se naciji nakon završene sednice Predsedništva te stranke, na kojoj je doneta odluka o budućem mandataru nove vlade. On je potvrdio da će novi mandatar biti dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

– Doneo sam odluku o predlogu kandidata za predsednika Republike Srbije. Tu odluku doneo sam u skladu sa Zakonom. Ali pre toga voleo bih da se još jednom zahvalim građanima Srbije što su u ogromnom broju glasali. Da nije bilo ponovljenih izbora na mnogo biračkih mesta, izlaznost bi prešla 50 odsto. To nosi i ogromnu odgovornost, taj veliki broj glasova koji smo osvojili. Zbog te odgovornosti moramo da vidimo kako da prevazilazimo sve izazove sa kojima se suočavamo – rekao je Vučić.

On se osvrnuo na period koji smo prošli kao narod da bismo zemlju vratili na pravi put.

– Uspeli smo da zemlju koja je uvek bila među poslednjima po privrednom razvoju, vratimo među prve i to zaredom četiri godine, zato se vidi razlika u rezultatima. Iako su građani glasali za politiku kontinuiteta, mi smo morali sa najvećom skromnošću da prihvatimo takav rezultat, ali sa skromnošću samo pred građanima. Najveći izazov sa kojim se suočavamo su pritisci oko KiM i namera drugih da uprkos zalaganju za kompromis ne dobijemo ništa ili gotovo ništa. Moramo da brinemo o našim građanima tamo i našoj deci koja su poslednjih dana ponovo bila ugrožena. Drugi izazov je zdravstvena situacija i hladnije vreme koje nam dolazi. Treći izazov je kako da u vreme zatvorenih granica sa EU i svetom uspemo da odgovorimo na ekonomske izazove – kaže predsednik.

On je rekao da se Srbija ponosi sa tri principa.

– U politici koju budemo vodili, a dičimo se time što smo suvena, slobodna i nezavisna država, što se nalazimo na evropskom putu i pod tri što ćemo čuvati dobre odnose sa Rusijom i Kinom, ali i graditi bolje odnose sa SAD. Podizanje plata i penzija, dalja izgradnja puteva i pruga i rad na novim projektima su principi nove vlade. Jedan od tih projekata je i izgradnja metroa, brza pruga kod Niša, ali i Beograd-Novi Sad. Takođe, posebno u ovoj situaciji, više ćemo ulagati u zdravstvo. Čuvaćemo mir i ne zalažemo se za zamrznuti konflikt, ali na poniženje Srbija ne sme da pristane. Važno je da dodatno osnažimo našu armiju i našu policiju – rekao je Vučić.

On je potom izjavio – Ključna stvar je da građanin Srbije, običan čovek mora da bude u centru pažnje svih tih ljudi. U skladu sa tim, imali smo više kandidata, ja sam o tome delimično govorio na stranačkom nivou. Predložio sam da Ana Brnabić bude novi mandatar. Mislim da je to dobra odluka, da će ona svoj posao da obavlja odgovorno. Predložio sam joj da se uvedu još dva ministarstva. Za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, drugo za brigu o porodici i demografsku situaciju. Takođe, zamolio sam je da 50 odsto članova nove vlade budu žene jer treba da pokažu da su jednako sposobne i da mogu da obavljaju posao dobro, ako ne i bolje od muškaraca – rekao je Vučić.

Na pitanje novinara zašto je izabrao baš 5. oktobar da saopšti ime mandatara, on je rekao da je to običan dan za njega.

– Nisam izabrao 5. oktobar jer se bavim simbolima i živim u prošlosti, već zato što je to običan radni dan. Nemam nikakav idolopoklonički odnos prema 5. oktobru, odvratno mi je kada gledam kako tuku starca na ulici i ostalo paljenje po Beogradu. Pola članova Predsedništva nije mogla juče da dođe na sednicu, eto zato danas – objasnio je predsednik Srbije.

Related posts

Upale uha sve učestalije

Jasmina Petkovic

U Srbiji 7.602 osobe pozitivne na korona virus

Vanja Vićentić

Broj novobolelih od virusa COVID-19 u Južnom Bantu

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija