2. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Nekategorizovano Vesti

Trka česko-srpskog prijateljstva

U Beloj Crkvi održana je Trka česko-srpskog prijateljstva, čija je ruta bila od Bele Crkve do Češkog sela. Cilj je promocije kulture Čeha, a projekat je podržalo Ministarstvo inostranih poslova Republike Češke, kao i njihova ambasada u Srbiji.

Organizatori su obezbedili i obilazak Muzeja Čeha, zakusku, osveženje, likovne i sportske radionice sa decom i druženje na češkom i srpskom jeziku. Povratak je bio u večernjim satima.

Projekat  „Trka češko-srpskog prijateljstva“ realizuje  se pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih polova Republike Češke, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Opštine Bela Crkva, Sportskog saveza Opštine Bela Crkva, Crvenog krsta, Odeljenja unutrašnjih poslova PS Bela Crkva, Vatrogasne službe, Doma zdravlja Bela Crkva kao i prijatelja Škole plus.

Ovu jedinstvenu manifestaciju Škola plus organizovala je po deveti put a ostaće zabeležena kao manifestacija sa preko 193 učesnika. Manifestacija je obuhvatila biciklistički karavan od Bele Crkve do Češkog Sela, kreativne likovne radionice, projekciju filma o češkoj kulturi i tradiciji, posetu Etno muzeju Čeha te seoskoj crkvi Svetog Jana Nepomuka, sportske aktivnosti, podelu nagrada učesnicima i druženje u prijatnoj atmosferi. Kolektivno iskustvo koje su stekli kako najmlađi tako i svi ostali ušesnici, najbolji je dokaz da Škola plus kroz multikulturalno obrazovanje pomera granice.

 Karavan je pratilo desetak redara iz redova organizatora kao i nekoliko automobila, uz pratnju i pripadnika Policijske stanice Bela Crkva, za potrebe bezbednije vožnje svih učesnika. Posebno raduje činjenica da je u karavanu učestvovao i učitelj češkog jezika iz Češke Republike Standa Havel, sa svojom porodicom.

Organizatori posebno ističu zahvalnost svim roditeljima učenika koji su učestvovali u biciklističkom karavanu, jer su prepoznali značaj akcija Škole plus, kao i važnost rekreativnog boravka u prirodi.

Karavan je vozio nazad istom trasom i uz bezbednost na visokom nivou. Poruke zahvalnosti nosile su istu želju svih učesnika, da se i dogodine druže na isti način.

Related posts

Prolećno uređenje MZ Starčevo

Katarina Popović

Ljubiša Pavković: Harmonika se danas zloupotrebljava

Jasmina Petkovic

Učesnici protesta “1 od 5 miliona” ostavili venac i zapalili sveće ispred RTV Pančevo: Zaposleni zabrinuti za sebe i svoje porodice

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija