23. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Specifične boje ruja krase Deliblatsku peščaru

Deliblatska peščara lepa je tokom cele godine, ali u jesen se mogu videti najlepše boje prirode. Glavni krivac za to je listopadni grm ruj, koji u jesan dobija žutu i crvenu boju. U Šumskom gazdinstvu „Banat“  kažu da on ima i veliku zaštitnu funkciju, jer ima razgranat korenov sistem koji vezuje pesak.

Na Balkanu rasteobičan ruj, nisko drvo ili grm, koji može da poraste do 5 metra. Ima lišće koje je  dugo do 8cm i u jesen kad opada ima jarko crvenu ili rujnu boju pa je tako i dobio ime.

U Deliblatskoj peščari se mogu naći i biljne vrste koje rastu samo na ovom mestu, kao što je stepski božur, goro-cvet i Bahofenova topola. Ipak najviše ima zimzelenog drveća.

Prema rečima Trajkovskog, Šumsko gazdinstovo „Banat“, JP Vojvodinašume ima veliku odgovornost prema Deliblatskoj peščari.

Klimatkse promene uticale su i na to da se šuma menja i prema rečima Borislava Trajkovskog to će moći da se primeti za koju godinu.

Tokom jeseni treba posetiti Deliblatsku peščaru,  jer ruj se može videti na celoj njenoj površini. Ipak u Vojvodinašumama apeluju na sve posetioce da se odgovorno ponašaju prema prirodi i uživaju u svim njenim lepotama.

Related posts

Vučić: Austrija prijatelj, o Kosovu i Metohiji različito

Nikoleta Dragaš

Stefanović: Srbija ne učestvuje u trci za naoružanjem

Zorana Stekovic

Brnabić:Veliki dan,bolnica stiže u pravom trenutku za Srbiju

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija