23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Specifične boje ruja krase Deliblatsku peščaru

Deliblatska peščara lepa je tokom cele godine, ali u jesen se mogu videti najlepše boje prirode. Glavni krivac za to je listopadni grm ruj, koji u jesan dobija žutu i crvenu boju. U Šumskom gazdinstvu „Banat“  kažu da on ima i veliku zaštitnu funkciju, jer ima razgranat korenov sistem koji vezuje pesak.

Na Balkanu rasteobičan ruj, nisko drvo ili grm, koji može da poraste do 5 metra. Ima lišće koje je  dugo do 8cm i u jesen kad opada ima jarko crvenu ili rujnu boju pa je tako i dobio ime.

U Deliblatskoj peščari se mogu naći i biljne vrste koje rastu samo na ovom mestu, kao što je stepski božur, goro-cvet i Bahofenova topola. Ipak najviše ima zimzelenog drveća.

Prema rečima Trajkovskog, Šumsko gazdinstovo „Banat“, JP Vojvodinašume ima veliku odgovornost prema Deliblatskoj peščari.

Klimatkse promene uticale su i na to da se šuma menja i prema rečima Borislava Trajkovskog to će moći da se primeti za koju godinu.

Tokom jeseni treba posetiti Deliblatsku peščaru,  jer ruj se može videti na celoj njenoj površini. Ipak u Vojvodinašumama apeluju na sve posetioce da se odgovorno ponašaju prema prirodi i uživaju u svim njenim lepotama.

Related posts

Konkurs za nove policijske službenike

Mica Milakov

U Bolnici u Pančevu 100 pacijenata sa virusom Kovid 19

Zorana Stekovic

Apel poljoprivrednicima da ne pale strnjišta

Alba Jovanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija