17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Pokrajinski ombudsman: Učitelj je nezamenljiva osnova obrazovanja

Foto: RTV
Širom sveta, uključujući Srbiju, učitelji i nastavnici tokom pandemije virusa korona pronalazili su rešenja i stvorili učenicima novo okruženje i uslove za kontinuirano učenje i obrazovanje, čime se stvorila prilika za promovisanje njihovog liderstva, saopštio je danas Pokrajinski ombudsman povodom Međunarodnog dana učitelja.

Ombudsman ističe da je pandemija virusa korona unela ove godine brze, neočekivane i intenzivne promene u obrazovno – vaspitnom sistemu širom sveta, što je zahtevalo prilagođavanja i reviziju dosadašnjeg načina predavanja i rada učitelja i nastavnika.

Ukazuje da je uz malo vremena za pripremu u neizvesnoj i nepoznatoj situaciji, u većini slučajeva to podrazumevalo izmene i prilagođavanje nastavnog plana i programa za realizaciju putem interneta, televizije i drugih sredstava komunikacije.

“U okolnostima krizne situacije stvorila se jedinstvena prilika za promovisanje liderstva učitelja i nastavnika, kreativnosti i inovacija. Kvalitetno obrazovanje jedan je od ciljeva održivog razvoja, a pitanje liderstva učitelja i nastavnika nametnulo se kao vodeće u pogledu doprinosa koji su dali kako bi obezbedili učenje na daljinu”, navodi u saopštenju Pokrajinski ombudsman.

Time su, dodaje, podržali ugroženu i ranjivu populaciju i osigurali da se ublaže negativni efekti trenutnih okolnosti na obrazovanje.

Obrazovanje je, ističe ombudsman, jedan od ključnih faktora društvenog razvoja, a imajući vidu izazove savremenog društva, kaže da se može zaključiti da je i sam razvoj sistema obrazovanja uslovljen razvojem i primenom različitih naučnih i tehnoloških dostignuća.

“Polazeći od uverenja da je kvalitet rada učitelja i nastavnika jedan od ključnih činilaca kvaliteta obrazovanja, njihova uloga i odgovornost u savremenom društvu zahtevaju novi pristup u vaspitno-obrazovnoj delatnosti i nastavnom radu, što svakako uključuje značajne promene u skladu sa zahtevima vremena u kojem živimo”, ukazuje ombudsman.

Pokrajinski zaštitnik ističe značaj i ulogu učitelja i nastavnika za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, kao i razvoj i kreiranje društva i budućnosti i zahvalio se učiteljima i nastavnicima za trud i nastojanje da i u izmenjenim okolnostima obezbede kvalitetno obrazovanje za sve.

Tema Međunarodnog dana učitelja 2020. godine je ”Učitelji: liderstvo u krizi, nova vizija budućnosti”.

Međunarodni dan učitelja obeležava se od 5. oktobra 1994. godine kada ga je proglasio UNESKO, a označava godišnjicu usvajanja preporuke Međunarodne organizacije rada i UNESKO – a iz 1966. godine o statusu učitelja.

Related posts

Ministar Vulin sa ministrom Jovićem o unapređenju saradnje

Mirjana Popović

MIROSLAV GUCUNJA, JUNAK SA KOŠARA, NEĆE BITI ZABORAVLJEN. Ražnatović i BK Sombor “izborili” ulicu za heroja

Mica Milakov

Čisto korito Tamiša – bezbedna vožnja

Alba Jovanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija