17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

EBRD obezbedila između 700 i 750 miliona evra za Srbiju, podrška za “mini Šengen

Foto: EPA/TAMAS KOVACS
Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila je za finansiranje projekata na Zapadnom Balkanu milijardu i po evra, od čega za Srbiju između 700 i 750 miliona, kaže za Tanjug regionalna direktorka EBRD za ZB Žužana Hargitai.

“Do danas smo se obavezali na novo finansiranje od 830 miliona evra za ceo ZB, a samo u Srbiju 480 miliona. Naš fokus će biti na podršci malim i srednjim preduzećima i obezbedili smo 370 miliona samo za finansiranje tih preduzeća u Srbiji”, rekla je Hargitai Tanjugu.

Govoreći o planiranim investicijama u Srbiji do kraja godine, kaže da će, pored podrške sektoru malih i preduzeća, EBRD finansirati projekte raznim oblastima.

EBRD će, kako navodi, finansirati izgradnju vetroparkova, a treba da započne i ambiciozan projekat sa EPS-om za “pametno merenje” potrošnje.

Kaže da je predviđeno je i finansiranje gradnje deonice Niš – Pločnik sa 85 miliona evra, koja je deo budućeg autoputa od Niša do Prištine.

EBRD treba da potpiše i prvi ugovor za finansiranje širokopojasne internet mreže u ruralnim krajevima Srbije, navela je Hargitai.

Ističe da će uskoro biti puno dobrih vesti po pitanju investicija na Zapadnom Balkanu.

“EU radi i na ambicioznom ekonomskom i investicionom planu za ZB i narednih nedelja će stizati dobre vesti”, dodala je Hargitai.

Inače, Brisel je najavio da će komesar za proširenje Oliver Varheji predstaviti 6. oktobra Paket proširenja i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Varheji će nakon prezentacije u Briselu, izveštaj o napretku Srbije i plan za investicije lično predstaviti i u Beogradu 8. oktobra.

EBRD će podržati mini Šengen

Inicijativa “mini-Šengen” doprineće ekonomskoj integraciji regiona, a EBRD pružiti pomoć ovoj i sličnim inicijativama, izjavila je šefica Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Manuela Nesl.

Inicijativa “mini-Šengen” doprineće ekonomskoj integraciji regiona, a EBRD pružiti pomoć ovoj i sličnim inicijativama, izjavila je šefica Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Manuela Nesl.

“Ova inicijativa stvorila bi veći ekonomski prostor, a time i više prilika za investitore, preduzetnike i radnike iz svih zemalja regiona, kao i iz drugih zemalja”, rekla je Neslova za banjalučke Nezavisne novine.

Prema njenim rečima, “mini-Šengen” bi, uz druge inicijative poput Višegodišnjeg akcionog plana za regionalnu ekonomsku zonu, okrenuo region napred.

“Ključ u ovim inicijativama je da se postave sveobuhvatni, ali realistički ciljevi i da se fokusira na implementaciju. Transparentni proces nadzora koji bi bio pod kontrolom javnosti pomogao bi da se stvori zamah u reformama”, navela je ona.

Podsetila je da je EU obezbedila ukupno 750 miliona evra makrofinansijske pomoći zemljama zapadnog Balkana i dodala da je EBRD vodeći finansijer za mnoge projekte koji su predviđeni novim ekonomskim investicionim planom EU za zapadni Balkan.

“Ovo su realne investicije čija implementacija može započeti unutar dve do tri godine, a doprineće regionalnoj povezanosti i ekonomskom povezivanju na zapadnom Balkanu”, navela je Neslova.

Related posts

Južni Banat: Nova 313 slučaja korona virusa

Mirjana Popović

Predsednik Vučić obilazi radove na izgradnji pruge Beograd-Budimpešta

Zorana Stekovic

Održano prvo ročište za ubistvo Olivera Ivanovića

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija