15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Vučić: Situacija u svetu kompleksna, a Srbija na raskršću puteva

Sukob Jermenije i Azerbejdžana pokazao je koliko su opasni tzv. zamrznuti konflikti, jer sve što je zamrznuto jednog dana neko će da “odrmzne”, ukazao je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku Nacionalnog konventa o EU.

“U tom konfliktu videli smo apsolutnu nemoć kompletne međunarodne zajednice. I zato sam protiv stanja zamrznutog konflikta na Balkanu”, rekao je Vučić.

Istakao je da je dovoljno da jedna regionalna sila kaže “proterajte ih, napadnite ih”, i niko ništa ne može da uradi, sem da izda dva saopštenja.

“To je nama za nauk. Situacija u svetu se promenila, postoji više partikularnih interesa i moramo da budemo spremni u svakom trenutku zemlju da sačuvamo. Protiv sam zadržavanja zamrznutog konflikta bilo gde na Balkanu, uključujući i kod nas”, rekao je Vučić.

Zato je, kaže, od presudnog zančaja da pokušamo da napravimo kompromis sa Albancima, kao što treba da uradimo sve što možemo da ne doprinesemo razbuktavanju bilo kakvih dodatnih strasti u BiH, a ne može, ističe, da kaže da nije zabrinut zbog situacije i poruka koje dobijamo i sa te strane reke Drine.

“Ne smemo ostaviti zamrznuti konflikt našoj deci, jer će se jednog jutra probuditi i – ‘počeo je rat'”, kazao je Vučić.

“Najvažnije očuvanje mira” 

Naveo je da je najvažnije, i zato to, kaže, uvek i ponavlja, da Srbija želi da očuva mir i stabilnost, što, podvlači, nije floskula, već se to mora uraditi gotovo po svaku cenu.

Vučić je poručio da je situacija u svetu kompleksna i da se Srbija, kao mala zemlja na raskrsću puteva, koja ima problema sa teritorijalnim integritetom, nalazi u posebno teškoj situaciji.

“Ne moram da govorim koliko sam predstavnika različitih zemalja, koji su želeli da mi ukazuju na potencijalno kršenje Rezolucije 478 po pitanju Jerusalima, podsetio da su svi već odavno prekršili Rezoluciju 1244 i da ne haju zbog toga, ne boli ih glava. Jer, oni imaju pravo da krše sve sto žele, a mi ne smemo da razmišljamo da prekršimo nešto”, rekao je Vučić.

Istakao je da kompletna spoljna politika Srbije ima dva osnovna cilja, a to su: pozicioniranje zemlje i očuvanje stabilnosti i mira u regionu, i ekonomski napredak države.

Pošto, kako je konstatovao, uvek želimo da vidimo samo negativne stvari, želi da podseti da je Srbija, u poslednjih pet godina naročito, posle izvedenih ekonomskih reformi, fiskalne konsolidacije, ne samo lider na Zapadnom Balkanu, već i među najuspešnijim evropskim zemljama, ubedljivo po stopi ekonomskog rasta, u borbi protiv korona virusa, i stanju budžetskog deficita, a od manje i srednje razvijenih zemalja – po odnosu javnog duga i BDP-a.

“To smo uspeli verujući u svoj rad, trud, uprkos skeptičnosti svih”, rekao je Vučić.

Uspeli smo, kaže, zahvaljujući ogromnom broju investicija, ukazujući da je država uspela da diversifikuje investicije.

Rekao je da je ranije Rusija imala nešto značajniju poziciju zbog kupovine NIS-a, a danas imaju neke azijske zemlje, ali da ključnu ulogu ima EU, posebno Nemačka.

“Snaga države na tri stupa” 

Naveo je da je Srbija, u prvih sedam meseci, uprkos pandemiji, imala 1,615 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je, konstatovao je, nestvaran rezultat.

Što se životne sredine tiče, kaže naravno da će se država posebno posvetiti zelenoj agendi, ali neće bežati od reindustrijalizacije zemlje, iako u Evropi rade na deindustrijalizaciji.

Ukazao je da Srbija danas ima radnike, i da je stopu nezaposlenosti sa ranijih 29,5 odsto svela na istorijski minimum od 7,3 odsto.

Ukazao je da se snaga države danas zasniva na tri osnovna stuba, i da je sve promenjeno u vreme kovida.

Rekao je da je važna politička snaga, koliko može jedna država da ostvaruje dobre kontakte, ugovore sa različitim zemljama i organizacijama, da se politička moć ogleda u pravljenju saveza, te da je još važna snaga ekonomije, vojske, ali i zdravstva.

Ukazao je da je svet multipolaran sa četiri velike sile – EU, SAD, Ruska Federacija, Kina.

Istakao je da je Srbija ulagala u vojsku, i da najviše, u odnosu na svoju veličinu i ekonomiju, ulaže i u zdravstvo.

“Politički gledano, da pravimo saveze sa svima. Nalazimo se na evropskom putu, nastavićemo da se borimo za ubrzanje evrointegracija, ali se nećemo odricati prava na mišljenje, prava da iskažemo istinu bilo kome, ma kako se on zove. Ponosimo se da je Srbija nezavisna država koja samostalno donosi odluke”, rekao je Vučić.

Na početku skupa, predsednik je rekao da mu je teško da govori na ovakvom skupu, jer u Srbiji u kojoj je svako “bolji predsednik od predsednika, bolji selektor od selektora i bolji reditelj od reditelja” nije jednostavno govoriti o temema o kojima svi sve znaju, i to, primećuje, znaju “najbolje”.

“Govorim otvorenije, ali nikada ne mogu sasvim otvoreno, jer bih imao šta da kažem pred mnogim zemljama, organizacijama i institucijama koje nam pričaju o dijalogu, a kada čuju neku reč koja im se ne sviđa, staviće na ‘crnu listu’ Srbiju, jer dijalog je važan samo kad su drugi u pitanju”, dodao je Vučić.

Teme sastanka

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizovao je sastanak čiji je cilj da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije. 

Sastanak u Palati Srbija je deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Na sastanku će govoriti stručnjaci za spoljnu politiku, međunarodne odnose i evropske integracije, kao i članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35.

Teme sastanka su “Spoljna politika Srbije” i “Perspektive dijaloga Beograda i Prištine”.

Predstavnici Nacionalnog konventa su u dva navrata od 2018. godine imali priliku da na temu Poglavlja 35 i rešavanja pitanja Kosova u kontekstu evropskih integracija razgovaraju sa predsednikom Vucicem.

Poslednji put to je bilo u julu 2019. godine kada je objavljen Izveštaj EK o napretku.

“Ove godine, s obzirom na intenzivirane spoljnopoliticke aktivnosti predsednika, potpisan Vašingtonski sporazum, kao i obnovljen Briselski dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, smatramo da je veoma važno da se otvori diskusija o položaju Srbije u savremenim međunarodnim odnosima i bitno izmenjenim okolnostima u svetu, o glavnim pravcima spoljne politike i evropskoj perspektivi Srbije, kao i o posledicama po regionalne i odnose sa susedima”, navodi se u saopštenju Konventa.

Na sastanku će se uvodnim izlaganjima obratiti predsednik Vučić i koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović, a nastavak je zatvoren za medije.

Related posts

Mihajlovićeva ženama: Brinite o svom zdravlju, zakažite pregled već danas

Branislava Grčić

Lazanski predao akreditive ruskom predsedniku Putinu

Zorana Stekovic

Vučić za Politiko: Dijalog mora da se nastavi uprkos Tačijevoj optužnici

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija