15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Srbija Vesti

U najvećoj botaničkoj bašti na Balkanu staza osećanja, kutije iznenađenja, hotel za insekte…

Botanička bašta u Kragujevcu površinski je najveća bašta tog tipa na Balkanu. Prostire se na čak 18 hektara i deo je Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Sami zaposleni za nju kažu da je laboratorija na otvorenom, ali i prava oaza mira za svakog posetioca koji ovom prilikom može da uživa u najrazličitijim sadržajima, kao i da odmori ispod drveća koji predstavljaju floru Azije i Evrope.

Na samo par kilometara od centra Kragujevca prostire se na 18 hektara najveća Botanička bašta na Balkanu. Bašta je otvorena 1997. godine i deo je organizacione jedinice Prirodno matematičkog fakulteta. Od avgusta posetioci mogu besplatno da posude i knjige iz dve biblioteke na otvorenom i da ih čitaju u prijatnoj tišini i zelenilu ove bašte.

“Na samom ulazu se nalazi školski biološki centar a zatim se nastavljaju flore Azije, flora biljaka Balkana i Evrope. Tu je i deo sa lekovitim biljem, kamenjar sa hazmofitnim i skuletnim biljkama, zatim tu je lavirint sa endemičnim i reliktnim biljkama”, rekla je Snežana Branković, upravnica Botaničke bašte u Kragujevcu.

Školski biološki centar najzanimljiviji je deci, a sadrži baštu boja gde su postavljene biljke koje menjaju svoju vegetaciju kako se smenjuju godišnja doba. Tu je i staza osećanja, ali i kutije iznenađenja, a posebno je zanimljiva velika slagalica sa slikama korisnih insekata.

“Tu se nalazi vrlo popularni hotel za insekte, a preko puta se nalaze i prve bašte koje su namenjene za školsku i predškolsku decu gde oni kroz rad, odnosno praksu sade, kopaju, održavaju bilje i naravno kasnije ubiraju plodove svoga rada”, kazala je Branković.

Kako se prolazi stazama kroz uređeni deo Botaničke bašte koji se prostire na četiri hektara polako se stiže i do zelenog lavirinta.

“Poenta je u tome da kada nam dođu školarci i predškolci mi postavimo poklone duž lavirinta do onih biljaka o kojima posle sledi priča. Iza lavirinta se nalazi deo gde smo pokrenuli akciju Drvo znanja, ljubavi, prijateljstva i mira gde svaki građanin Srbije može da posadi svoje drvo i ono što je stiglo u Botaničku baštu prethodnih godina je zapravo stiglo iz donacija građana”, dodala je Branković.

Botanička bašta nema stalna sredstva finansiranja. Zbog toga će se od naredne godine naplaćivati ulaz od simboličnih 50 dinara, a entuzijazmom zaposlenih, ali i volontera, Botanička bašta danas predstavlja pravu oazu mira.

Related posts

Mali: Otvorićemo još jednu veliku industrijsku zonu

Jelena Belić

Sutra počinje prijava građana za dobijanje pomoći države

Mirjana Popović

Novi apel predsednika. Vučić: Ostanite kod kuće, borićemo se i pobedićemo

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija