25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Online “Ajvar izazov”

Pošto je ovo doba godine karakteristično za pripremu ajvara, Nacionalni savet Makedonaca u Republici Srbiji organizuje tzv. ajvar izazov. Svi zainteresovani mogu učestvovati u nagradnoj igri tako što će na svom fejsbuk profilu objaviti recept i fotografije ajvara, ljutike, pindžura ili nekog drugog proizvoda od paprika uz hašteg ajvarpredizvik, makedonska zaednicavosrbija. Akcija traje od 1-20. oktobra. Nakon toga, Nacionalni savet će organizovati glasanje. Za one koji budu dobili najveći broj glasova, pripremljene su vredne nagrade, a svi recepti i fotografije biće objavljeni u specijalnoj brošuri, koja će izaći uz časopis „Makedonska videlina“.

Možda mnogi ne znaju, ali ajvar je jedan od tradicionalnih makedonskih specijaliteta. Bez sumnje, najukusniji je domaći. Postoje različiti recepti, koji se uglavnom prenose s kolena na koleno. Paprike se peku ili kuvaju, neko dodaje patlidžan, paradajz ili beli luk. U zavisnosti od ukusa, ajvar može da bude blag ili ljut. Svakako, to je jedan od proizvoda koji se priprema u našem regionu i koji se zimi često može naći na trpezi. Od davnina su Makedonci pripremali ajvar. Kažu da se savršeno slaže sa domaćim toplim hlebom i sirom.

Related posts

Vučić danas s delegacijom nemačke kompanije BIZERBA

Jelena Obradović

Košarkašice Srbije bolje od Kanade na startu OI

Nikoleta Dragaš

Havarija na toplovodu u jednom delu Pančeva

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija