22. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Juka neobična biljka lekovitog svojstva

Juka je neobična biljka koja ima lekovita svojstva, ali se u našoj zemlji upotrebljava isključivo kao dekoracija. Uobičajeno cveta u maju, junu i julu, međutim, na Misi je procvetala sada.

Veliki broj dvorišta u Pančevu ima bar jednu juku. Neobično lepa biljka je laka za održavanje, a ima bogati beli cvet, pa je zato mnogi rado sade. Iako joj sada nije vreme cvetanja, u Sremskoj ulici na Misi Ekipa RTV Pančeva pronašla je procvetalu juku, a njena vlasnica je Slobodanka Imre.

Juka pripada porodici agava i potiče iz Severne Amerike. Indijanci su od nje pravili sapun, a u nekim kulturama se koristi za proizvodnju vlakana od kojih se prave tkanine, kaže Jasmina Dimitrijević i dodaje da se u Srbiji koristi isključivo u dekorativne svrhe.

Mnoge vrste juka gaje se i kao sobne, saksijske biljke. Podjednako se lako održavaju kao i dvorišne vrste, pa ukoliko nemate dvorište, juka će biti lep ukras i u stanu.

Related posts

Tradicija spaja narode

Jelena Belić

Heroj dana: radnik JKP “Čistoča”

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić razgovarao sa ambasadorkom Kine Čen Bo

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija