25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Juka neobična biljka lekovitog svojstva

Juka je neobična biljka koja ima lekovita svojstva, ali se u našoj zemlji upotrebljava isključivo kao dekoracija. Uobičajeno cveta u maju, junu i julu, međutim, na Misi je procvetala sada.

Veliki broj dvorišta u Pančevu ima bar jednu juku. Neobično lepa biljka je laka za održavanje, a ima bogati beli cvet, pa je zato mnogi rado sade. Iako joj sada nije vreme cvetanja, u Sremskoj ulici na Misi Ekipa RTV Pančeva pronašla je procvetalu juku, a njena vlasnica je Slobodanka Imre.

Juka pripada porodici agava i potiče iz Severne Amerike. Indijanci su od nje pravili sapun, a u nekim kulturama se koristi za proizvodnju vlakana od kojih se prave tkanine, kaže Jasmina Dimitrijević i dodaje da se u Srbiji koristi isključivo u dekorativne svrhe.

Mnoge vrste juka gaje se i kao sobne, saksijske biljke. Podjednako se lako održavaju kao i dvorišne vrste, pa ukoliko nemate dvorište, juka će biti lep ukras i u stanu.

Related posts

Pantransport: Izmena trase zbog radova u ulici Žarka Zrenjanina

Nikola Toadjer

NBS: Ekonomski rezultat Srbije biće -1,0 odsto, a možda i bolji

Jasmina Petkovic

Vučić i Sarkisijan položili vence na jermenski spomenik

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija