17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Vesti

Stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji

Na Savski trg u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, iz Moskve su danas stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji, koji će biti postavljen do sredine novembra. …
U poslednja dva od ukupno 10 kamiona, iz Rusije su dopremljeni delovi skulpture Stefana Nemanje. Smeštanjem na postament, spomenik težak 72 tone do sredine sledećeg meseca dostići će visinu od 23 metra. Da ne bude greške, brine grupa ruskih majstora.

“Ti majstori su vrhunski. Takvih je malo u svetu koji znaju ovaj posao, sa postavljanjem tako velikih spomenika. Unikatni ljudi, srećni smo što imamo takve radnike. Sve ide kako treba”, kaže Oleg Laškarev, šef ruskog tima.

stefan, nemanja
facebook.com/Goran.Vesic.zvanicna.stranica

Autor monumentalnog obeležja je ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov, koji je u osnovi spomenika zamislio da unutrašnjost vizantijskog šlema postane javni prostor otvoren za posetioce, u kojem će na unikatnim mozaicima i reljefima biti prikazani istorijski artefakti.

“Spomenik će biti monumentalan, onakav kakav zaslužuje rodonačelnik najzaslužnije srpske srednjevekovne dinastije, dinastije koja je vladala Srbijom dva veka, koja je dala 11 vladara, i za čije vreme vlasti je naša zemlja u srednjem veku zaista dostigla vrhunac”, kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

U novembru će biti završena i rekonstrukcija Savskog trga, koji će se kao najveći u Srbiji prostirati na 32.000 kvadrata. U novoj prostornoj celini, zgrada bivše železničke stanice, čija je fasada već obnovljena, postaće muzej srednjevekovne Srbije.

Spomenik Stefanu Nemanji zauzimaće centralni deo Savskog trga, odakle se do Slavije proteže ulica, koja ime nosi po velikom srpskom županu i u kojoj je smešten veliki broj zgrada državne uprave, uključujući i zgradu Vlade Republike Srbije.

Selaković: Odajemo počast precima

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da podizanjem spomenika Stefanu Nemanji baš u ovo vreme kada je Srbija dovoljno jaka da to učini, odajemo pažnju i poštovanje našim precima koji su gradili i stvarali Srbiju.

On je za tv Prva rekao da onaj ko zna Srbiju mora da poznaje Nemanjiće, Lazareviće, Karađordheviće, Obrenoiviće i dodao da će ovaj spomenik biti jedinstven i sam po sebi, ali i po tome sto će biti muzej u malom u koji će svako moći da uđe i gleda slike iz života Stefana Nemanje .

Selaković je istakao da će spomenik biti simbol Beograda i da je samo prvi koji se podiže, i ocenio da po umetničkom dometu neće zaostajati za svetskim spomenicima i da će biti najposećenije mesto.

Kako je rekao, mnogi su zamerali što će spomenik biti visok 21 metar i istakao da je to prvi put da se spomenik podiže na najvećem trgu u Beogradu i da glavni grad sve više liči na zapadne prestonice.

“U Londonu se na Trafalgar skveru nalazi Nelsonov spomenik visok 50 metara, u Parizu na trgu Vendom stub visok 44 metra, i Trafalgar i Vendom su kao trgovi manji od našeg Savskog trga. Jedino je pariski Trg Rebublike približne veličine i sve je to normalno i u Parizu i u Londonu, a neko je to hteo da ospori u Beogradu”, rekao je Selaković.

Related posts

U Srbiji danas 305 novozaraženih, 8 preminulo

Jasmina Petkovic

Siniša Mali: Imamo mnogo razloga za optimizam, stižu prve uvećane penzije

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić: ‘Razgovarali smo o svim važnim temama!’ Kancelarka Nemačke: ‘Drago mi je što sam došla u Srbiju!’

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija