19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Ni pritisci neće dovesti u pitanje srpsko-kinesko prijateljstvo

Foto: Tanjug

Bez obzira kakvim pritiscima Srbija bude izložena ona prijateljstvo sa Kinom neće dovoditi u pitanje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu povodom obeležavanja Dana NR Kine u ambasadi te zemlje u Beogradu.

“Uzgred da znate, a o tome sam obavestio i ambasadorku Ccen Bo, da sam čak na najtežem mestu na celom svetu, gde je nemoguće da kažete neku pozituivnu reč o Kini, ja rekao da imamo vrlo dobre odnose sa Kinom, a sumnjam da je ijedan drugi lider na svetu pomislio da tako nešto izgovori na tom mestu”, rekao je Vučić. 

To, kako je podvukao, govori o čvrstini odnosa i snazi prijateljstva dve zemlje. 

“Malo ko razume težinu pozicije Srbija koja se trudi da u evrospkom okruženju, i kada se nalazi na evropskom putu, sačuva svoju samostalnost i donosi odluke nezavisno od odluka koje donose svi ostali. U takvim teškim uslovima mi ćemo uspevati i garantujem da ćemo očuvati naše bratske i prijateljske odnose”, naglasio je on. 

Vučić je čestitao praznik i rekao da je ponosan na prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom. 

“Nisu laka vremena iza nas. Verovatno su još teža ispred nas. U tim vremenima moramo da pokažemo i dokažemo naše prijateljstvo”, podvukao je on. 

Zamolio je ambasadorku da prenese njegovo pismo i poruku predsedniku Siju, zahvalnost za odnos poštovanja koje pokazuje prema našoj zemlji i da mu kaže da, iako još ne znamo kada će kriza oko kovida proći, ali kada to bude slučaj da ga čekamo u Srbiji, jer ne vidimo nijednog bližeg i boljeg prijatelja. 

“Znamo da vi imate važnije zemlje za saradnju, mnogo važnije na evropskom tlu, ali znamo da nemate većeg prijatelja od Srbije. Prenesite tu poruku i recite da ga čekamo u Srbiji, gde ćemo pokazati poštovanje i ljubav prema zemlji koju vodi i ogroman respekt prema njemu za sve što je uradio za naše prijateljstvo i zemlju”, kazao je Vučić. 

FOTO: TANJUG/VLADA SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

On je dodao da Srbija nikada neće zavoraviti posetu predsednika Kine Srbiji, kao i što je ispunio obećanje i pomogao smederevsku Železaru, dodajući da je dolazak Ziđina dodatno unapredio saradnju i podigao na još veći nivo. 

Sve kineske kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji, prema njegovim rečima, dobijaju još više poslova i ugovora potpisuju. 

Ukazao je da se uskoro očekuje potpisivanje fruškogovorskog ugovora za Fruškogorski koridor i rekao da se očekuju mnogi drugi koje treba potpisati. 

Podsetio je da kineske kompanije rade na projektima koji su najvažniji za našu zemlju poput pruge Novi Sad-Subotica, da grade puteve, i da su uradili najviše mostova. 

Takođe, naveo je i da su Kina i Srbija podrška jedni drugima u međunarodnim organizacijama. 

Vučić se zahvalio i na tome što je predsednik Si želeo da razgovara sa njim telefonom tokom epidemije, dodajući da nikada nijedan srpski predsednik nije imao takvu priliku u dugoj istoriji odnosa dva naroda. 

FOTO: TANJUG/VLADA SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

Takođe se zahvalio ambasadori Čen Bo na ogromnom trudu, angažmanu i velikoj borbenosti. 

“Ambasadorka nije uvek tako slatka, ume i da malo oštrije pristupi stvarima, ali uvek vezana za Srbiju, i pokazujući ljubav prema Srbiji, što mi izuzetno cenimo i što ćemo uvek znati da poštujemo”, primetio je Vučić. 

Izvor: pink.rs

Related posts

Vučić preneo Kifu: Srbija ne prihvata da bude ponižena

Nikoleta Dragaš

Đurić zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice zbog zabrane ulaska zdravstvenih radnika na KiM, Priština pokazala novo dno

Branislava Grčić

JKP “Zelenilo” obeležilo slavu – Miholjdan

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija