21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Ni pritisci neće dovesti u pitanje srpsko-kinesko prijateljstvo

Foto: Tanjug

Bez obzira kakvim pritiscima Srbija bude izložena ona prijateljstvo sa Kinom neće dovoditi u pitanje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu povodom obeležavanja Dana NR Kine u ambasadi te zemlje u Beogradu.

“Uzgred da znate, a o tome sam obavestio i ambasadorku Ccen Bo, da sam čak na najtežem mestu na celom svetu, gde je nemoguće da kažete neku pozituivnu reč o Kini, ja rekao da imamo vrlo dobre odnose sa Kinom, a sumnjam da je ijedan drugi lider na svetu pomislio da tako nešto izgovori na tom mestu”, rekao je Vučić. 

To, kako je podvukao, govori o čvrstini odnosa i snazi prijateljstva dve zemlje. 

“Malo ko razume težinu pozicije Srbija koja se trudi da u evrospkom okruženju, i kada se nalazi na evropskom putu, sačuva svoju samostalnost i donosi odluke nezavisno od odluka koje donose svi ostali. U takvim teškim uslovima mi ćemo uspevati i garantujem da ćemo očuvati naše bratske i prijateljske odnose”, naglasio je on. 

Vučić je čestitao praznik i rekao da je ponosan na prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom. 

“Nisu laka vremena iza nas. Verovatno su još teža ispred nas. U tim vremenima moramo da pokažemo i dokažemo naše prijateljstvo”, podvukao je on. 

Zamolio je ambasadorku da prenese njegovo pismo i poruku predsedniku Siju, zahvalnost za odnos poštovanja koje pokazuje prema našoj zemlji i da mu kaže da, iako još ne znamo kada će kriza oko kovida proći, ali kada to bude slučaj da ga čekamo u Srbiji, jer ne vidimo nijednog bližeg i boljeg prijatelja. 

“Znamo da vi imate važnije zemlje za saradnju, mnogo važnije na evropskom tlu, ali znamo da nemate većeg prijatelja od Srbije. Prenesite tu poruku i recite da ga čekamo u Srbiji, gde ćemo pokazati poštovanje i ljubav prema zemlji koju vodi i ogroman respekt prema njemu za sve što je uradio za naše prijateljstvo i zemlju”, kazao je Vučić. 

FOTO: TANJUG/VLADA SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

On je dodao da Srbija nikada neće zavoraviti posetu predsednika Kine Srbiji, kao i što je ispunio obećanje i pomogao smederevsku Železaru, dodajući da je dolazak Ziđina dodatno unapredio saradnju i podigao na još veći nivo. 

Sve kineske kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji, prema njegovim rečima, dobijaju još više poslova i ugovora potpisuju. 

Ukazao je da se uskoro očekuje potpisivanje fruškogovorskog ugovora za Fruškogorski koridor i rekao da se očekuju mnogi drugi koje treba potpisati. 

Podsetio je da kineske kompanije rade na projektima koji su najvažniji za našu zemlju poput pruge Novi Sad-Subotica, da grade puteve, i da su uradili najviše mostova. 

Takođe, naveo je i da su Kina i Srbija podrška jedni drugima u međunarodnim organizacijama. 

Vučić se zahvalio i na tome što je predsednik Si želeo da razgovara sa njim telefonom tokom epidemije, dodajući da nikada nijedan srpski predsednik nije imao takvu priliku u dugoj istoriji odnosa dva naroda. 

FOTO: TANJUG/VLADA SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

Takođe se zahvalio ambasadori Čen Bo na ogromnom trudu, angažmanu i velikoj borbenosti. 

“Ambasadorka nije uvek tako slatka, ume i da malo oštrije pristupi stvarima, ali uvek vezana za Srbiju, i pokazujući ljubav prema Srbiji, što mi izuzetno cenimo i što ćemo uvek znati da poštujemo”, primetio je Vučić. 

Izvor: pink.rs

Related posts

Počela sadnja u Pančevu

Mica Milakov

Male olimpijske igre u OŠ “Mika Antić”

Jasmina Petkovic

Lončar: Pančevački pacijenti moraju na dijalizu u drugi grad, jer želimo da ostanu živi!!!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija