23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica Kultura Najvažnije Vesti

60. Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine

Foto: RTV Pančevo

Prošle subote u domu kulture iz Uzdina održano je 60. izdanje Velikog festivala folklora Rumuna iz Vojvodine. Zbog pandemije virusa kovid 19, festival je održan u skraćenoj formi samo uz prisustvo radio i TV ekipa.

Održavanje najmasovnije manifestacije Rumuna iz naše zemlje – Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine, bilo je planirano za 21. i 22. avgust. Pripreme za 60. ediciju najveće kulturne manifestacije vojvodjanskih Rumuna, počele su još u februaru ali su zbog epidemije korona virusa prekinute. Početkom septembra, članovi lokalnog organizacionog odbora odlučili su de se Festival ipak održi ali u skraćenoj formi, uz učešče samo vokalnih i instrumentalnih solista, ističe Marius Ramjanc, predsednik lokalnog organizacionog odbora.

Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine je istakao da je rumunski festival krovna kulturna manifestacija svih rumuna na ovim prostorima, što dokazuje njegov kontinuitet i kvalitet.

Veliki festival folklora Rumuna je inače jedna od najstarija i najmasovnijih manifestacija u kojoj učestvuju pripadnici rumunske nacionalne manjine. Ovo dešavanje se svake godine održava u drugom rumunskom mestu u Vojvodini a svake pete godine se festival organizuje u Uzdinu, mestu gde je osnovan 1959. godine. Održavanje 60. izdanja festivala omogućeno je zahvaljujući podršci Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, opštine Kovačica i Rumunske pravoslavne crkve iz Uzdina.

Related posts

Petković: Narednih dana stižu blindirana vrata, rešetke i video nadzor za Dragicu Gašić iz Đakovice

Zorana Stekovic

Đubrenje voćarskih zasada ključno za dobar prinos

Vanja Vićentić

Prihodi u gradskoj kasi ATP-u, “Zelenilu” i “Mladosti”

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija