27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Prvi rezultati od Vašingtonskog sporazuma u novembru

Foto: Tanjug

Srbija je dolaskom Američke razvojne banke (DFC) dobila tri kljčne stvari – novu garantnu šemu, podršku za mikro, mala i srednja preduzeća i poziv američkim investitorima da dođu u zemlju, rekao ministar finansija Siniša Mali i dodao da će prvi efekti te saradnje biti vidljivi već u novembru.

„U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu“, rekao je Mali u intervjuu za Kurir.

Ministar je izrazio uvrenje da će uskoro doći do konkretnijih dogovora imajući u vidu činjenicu da su Amerikanci brzi i efikasni i da je kancelarija otvorena dve i po nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

„Plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzećima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo“, rekao je on.

Podsetio je da je jedan od projekata izgradnja auto-puta mira od Niša do Prištine, kao i na železnici od Niša do Merdara i od Niša do Prištine.

Mali koji je sa predsednikom bio u Beloj kući, gde je postignut sporazum, je ocenio da je sa Amerikancima teško pregovarati i dodao da su upravo takvi bili razgovori u Vašingtonu – teški, s mnogo pritisaka…

„Ono što je najvažnije, a što važi i za nas Srbe, a i za Amerikance, jeste to da, nakon teških razgovora, ono o čemu se dogovorimo – to je sveto pismo“, rekao je Mali.

Na pitanje da li ovaj aranžman ugroziti ugovorene ili buduće projekte s Rusima i Kinezima Mali podseća da je Srbija potpuno otvorena i da i dalje radi i sa kineskim kompanijama i sa kompanijama iz Amerike.

Izvor: Tanjug

Related posts

MARINIKA I DVERI OPET MASNO LAŽU: Od Rističevićevog priveska izmislili nož!

Mica Milakov

Predsednik Vučić danas u Nišu, uručiće respiratore i drugu opremu

Zorana Stekovic

Pančevka opljačkala Goricu Popović

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija