22. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Ministar Vulin: Srbi moraju da postanu jedinstven politički narodKomentarišući brojne tekstove koji se pojavljuju u medijima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, u kojima se navodi da predsednik Aleksandar Vučić stvara “srpski svet”, “Dušanovo carstvo” i da region mora da bude svestan tzv. nove “srpske hegemonije”, ministar odbrane Aleksandar Vulin u Jutarnjem programu TV Prva ponovio je da je predsednik Srbije predsednik svih Srba.
 
– Predsednik Srbije jeste, mora i treba da bude predsednik svih Srba. Kada Tirana pozove, recimo predsednika opštine Bujanovac i Preševo da im kaže kako će da naprave lokalnu samoupravu i da im kaže da izbace komšije Srbe prvi put iz vlasti u Bujanovcu, to je u redu? To nije “Velika Albanija”, nije hegemonija? A ako Aleksandar Vučić da neku izjavu ili razgovara sa Srbima u regionu ili pomogne Srbima u regionu, to je hegemonija, to je “Velika Srbija”? Dosta smo se mi izvinjavali za “Veliku Srbiju”. Kome se mi to izvinjavamo? Da, treba da stvaramo srpski svet u smislu da Srbi moraju da postanu jedinstven politički narod. Sve ključne odluke o našem nacionalnom biću, o našem nacionalnom pitanju moramo da donosimo zajedno – naglasio je ministar Vulin.
 
Ministar Vulin je rekao da brigu o Srbima, ma gde oni da žive, ne smatra mešanjem u unutrašnje stvari drugih država i podsetio kako su se prema srskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi ponašali u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj.
 
– Da smo bili dovoljno pametni da u dve Jugoslavije već jednom nacrtamo gde to mi živimo i da se to gde živimo zove Srbija, da smo imali hrabrosti i pameti da to uradimo, sada ne bismo pričali o tome, ali pošto nismo imali hrabrosti i pameti, pošto su nam velike sile rekle “Svi mogu da se ujedine, Srbi ne mogu”. Pošto se velika Nemačka, nakon što je izvršena revizija rezultata Drugog svetskog rata, ujedinila i to je divno i dobro što je 80 miliona Nemaca posle dva svetska rata ponovo u jednoj državi, ali ne daj Bože da se osam miliona Srba ujedini i da žive zajedno, to bi bila katastrofa. Dosta smo pristajali na tu laž. Verujem da treba da stvaramo srpski svet. Voleo bih da predsednik Vučić radi upravo na tome i da ove optužbe budu baš tačne. I da, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste predsednik svih Srba, bez obzira gde žive i kad povlači bilo koji potez on razmišlja kako će se to odraziti na Srbe i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini – rekao je ministar Vulin.
 
Dovođenje Borisa Miloševića na kninsku tvrđavu, da bi učestvovao u proslavi godišnjice “Oluje”, u kojoj je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, ministar Vulin vidi kao poruku Hrvatske za predsednika Vučića, u kojoj se kaže da “hrvatski Srbi” nisu deo jedinstvenog političkog prostora Srbije i Srba.
 
– Svi smo deo jedinstvenog političkog prostora. Mi smo jedan narod. Ne možete doneti ni jednu odluku, a da ne razmišljate kako će se odnositi na druge delove srpskog naroda. Ne živimo u jednoj zemlji, voljom velikih sila, ne našom voljom, ali pravimo srpski svet – reko je ministar Vulin, poručivši da treba da budemo jedinstven politički narod i da imamo jedinstven politički stav o svim bitnim nacionalnim pitanjima.

Related posts

Kisić: Jedino kolektivnom odgovornošću možemo da uspemo

Vanja Vićentić

18 novih slučajeva u Srbiji, jedna osoba preminula

Jasmina Petkovic

Od danas prijava za turističke vaučere na šalterima pošta

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija