17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Magazin Najvažnije Pančevo Vesti

Upoznajte Brno!

Prag je kulturni i istorijski centar Češke i zasigurno njen najlepši grad. Međutim, na svega dva sata od njega leži drugi najveći grad ove zemlje. Upoznajte Brno!

Brno je drugi po veličini grad u Češkoj, najveći istorijski glavni grad moravske regije, smešten na ušću reka Svratka i Svitave. Za Brno kažu da je “grad po meri čoveka” – grad bez žurbe i gužve, idealan za one koji vole piće, istoriju i zabavu. Brno je i grad mladih i grad tehnologije – u njemu su smešteni brojni fakulteti, tehnološki park, inženjerska kolonija…

Ipak masovni turizam kao da je zaobišao ovaj grad, a jedini izuzetak su godišnje trke motora koje se održavaju tokom leta. Ali, svakako ima svoje glavne atrakcije – dvorac Špilberk i Villa Tugendhat – koje su pod zaštitom UNESCO-a.

U Brnu se nalazi jedan od 20 najboljih Univerziteta u Evropi, Masarykov univerzitet, gde brojni studenti iz čitavog sveta svake godine dolazi.

No malo ljudi zna je da se najveće katakombe u Evropi, posle onih pariskih, nalaze baš u Brnu, gradu u kom se zaista vidi duša Češke. Pažnju turista pleni i Stara gradska kuća iz 13. veka građena u gotskom stilu sa sjajnim portalom iz 1511. godine.

Brno je grad koji ima iznenađujuće mnogo atrakcija, od habzburških rezidencija, opera, komunističkih koncertnih sala, pa sve do ikona funkcionalističke arhitekture.

FOTO: pixabay

Related posts

Unija mladih SNS u akciji uređivanja igrališta

Zorana Stekovic

Pozorište iz Kovina na slavi u Glogonju

Nikoleta Dragaš

Ekonomsko osnaživanje žrtava porodičnog nasilja preduslov da se ono nikada ne ponovi

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija