23. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Mihajlović:Za Memorijalni kompleks u Pranjanima 70 miliona dinara

Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića, i uz ogromno zalaganje tog ministarstva, za samo mesec dana izgrađen memorijalni kompleks kakav srpski i američki narod i zaslužuju.

Mihajlović je istakla da vrednost celog kompleksa, koji obuhvata memorijalni centar u obliku aviona C-47 kojim je vršena evakuacija američkih vojnika i pistu, iznosi 70 miliona dinara.

Ona je danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvovala obeležavanju 76. godišnjice Operacije „Halijard“ u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca.

“Na inicijativu predsednika Vučića, taj novac je obezbeđen iz državnog budžeta i uplaćen „Halijard fondaciji“. Veliku podršku pružili su i gradovi Čačak i Gornji Milanovac, kao i nekoliko javnih preduzeća – „Aerodromi Srbije“, EPS, „Skijališta Srbije“ i „Telekom Srbija“. Srpski narod zaslužuje da ima memorijalni centar kao podsetnik na hrabrost i čojstvo koje su pokazali 1944. spasavajući savezničke vojnike. Ovaj kompleks ostavljamo kao zaostavštinu mladim generacijama, da zauvek pamte podvige srpskih žena i muškaraca u borbi protiv zla”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je da bi svi trebalo da budemo ponosni na hrabrost naših naroda i radosni zbog prijateljstva koje je srpski narod u ratnim godinama izgradio sa američkim.

“Srbija i SAD ovu požrtvovanost i prijatelJstvo nikada nisu zaboravili. Uverena sam da će naši odnosi u budućnosti biti još bolji, čemu doprinosi odgovorna politika predsednika Aleksandra Vučića i srpske vlade. Neka Galovića polje bude simbol temelja naših budućih odnosa i saradnje”, poručila je Mihajlović, a navodi se u saopštenju.

U sklopu kompleksa na prostoru od 17 hektara izgrađen je memorijalni centar u obliku aviona C-47 na površini od 2.500 m2, pista sa prirodnom podlogom dužine 600 m, heliodrom i parking za avione i autobuse.

Realizacija projekta podrazumevala je sve aktivnosti – od rešavanja pitanja zemljišta, izrade projektno-tehničke dokumentacije, do izgradnje kompleksa.

Related posts

Obeležena godišnjica smrti dečaka Dušana Jovanovića

Jelena Belić

Mirović čestitao nacionalni praznik Rusina u Srbiji

Mirjana Popović

VUČIĆ NAKON VOJNE PARADE U MOSKVI: U više navrata sam razgovarao sa predsednikom Putinom, ovo je velika čast za Srbiju! Ponosan sam na naše gardiste!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija