24. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Manifestacija “Banatski hleb” jedinstvena u Srbiji

Na manifestaciji “Banatski hleb”, koja se održava u Banatskom Novom Selu, žene su već šestu godinu prikazale svoje umeće u pravljenju domaćeg hleba. Organizatorke iz Udruženja žena “Novoseljanke”  podsećaju na tradiciju i značaj hleba – najvažnije namirnice koja se danas mesi samo u retkim prilikama.

Nekada su kuće u Banatu mirisale na domaći hleb. Tako je bar na jedan dan bilo i u Banatskom Novom selu, gde je održana manifestacija u čast najvažnijoj namirnici koja se prva iznosi na trpezu i oko koje se okuplja porodica.

Recept je jednostavan i svi ga uglavnom znaju; umesi se brašno, so i voda, ali su potrebne vešte ruke domaćice. Ipak danas se na trpezi retko nalazi pravi domaći hleb. Zbog toga je veoma važno ovakve manifestacije, koja je jedinstvena i podržati.

Osim hleba, žene iz različitih udruženja mesile su kolače, pite, kiflice i podsetile nas kako su to domaćice nekada radile. Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, narodni poslanik SNS Marko Mladenović, gradska većnica za poljoprivredu Vladisilava Maksimović, predstavnici lokalne samouprave, mesne zajednice i kulturnih društava.

Related posts

Nove strunjače dodatna motivacija džudistima

Bojana Kecic

Profesionalna orijentacija: Osmaci Brankove škole na RTV Pančevo

Nikoleta Dragaš

“Zelenilo” za trogodišnju Milicu, sutra nova akcija na Buvljaku

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija