16. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Manifestacija “Banatski hleb” jedinstvena u Srbiji

Na manifestaciji “Banatski hleb”, koja se održava u Banatskom Novom Selu, žene su već šestu godinu prikazale svoje umeće u pravljenju domaćeg hleba. Organizatorke iz Udruženja žena “Novoseljanke”  podsećaju na tradiciju i značaj hleba – najvažnije namirnice koja se danas mesi samo u retkim prilikama.

Nekada su kuće u Banatu mirisale na domaći hleb. Tako je bar na jedan dan bilo i u Banatskom Novom selu, gde je održana manifestacija u čast najvažnijoj namirnici koja se prva iznosi na trpezu i oko koje se okuplja porodica.

Recept je jednostavan i svi ga uglavnom znaju; umesi se brašno, so i voda, ali su potrebne vešte ruke domaćice. Ipak danas se na trpezi retko nalazi pravi domaći hleb. Zbog toga je veoma važno ovakve manifestacije, koja je jedinstvena i podržati.

Osim hleba, žene iz različitih udruženja mesile su kolače, pite, kiflice i podsetile nas kako su to domaćice nekada radile. Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, narodni poslanik SNS Marko Mladenović, gradska većnica za poljoprivredu Vladisilava Maksimović, predstavnici lokalne samouprave, mesne zajednice i kulturnih društava.

Related posts

Pančevo obeležilo Dan grada 8. novembar

Zorana Stekovic

Evropski poreski obveznici uložiće u Srbiju ogroman novac

Jelena Belić

’’JA PLIVAM, A TI!’’ 

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija