23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

U Onkološkoj ambulanti Opšte bolnice Pančevo od januara kod 71 pacijentkinje registrovan rak dojke

Prošle godine  u Onkološkoj ambulanti Opšte bolnice kod 132 žene je otkriven je karcinom dojke.Ove godine od janura registrovana 71 pacijentkinja sa ovom dijagnozom. Nažalost starosna granica kod žena se pomera tako da mlađe žene sve češće  se suočavaju sa ovom dijagnozom.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu.. Rak dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po celom organizmu. Mnogi od nas   smatraju da pošto nas ništa ne boli da smo zdravi. Na sličan način razmišljala je i naša sugrađanka Milena Stefedinovska čija majka je živela 103 godine i računajući na dobru genetiku nije ni pomislila da treba da se kontroliše.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji.

Nažalost starosna granica kod žena se pomera  tako i da mlađe žene čak i one koje doje mogu dobiti tumor dojke.

Simptomi koji moraju biti ispitanu a mogu upozoravati da se radi o karcinomu dojke su otok u pazušnoj jami,osip i perutanje ,ravna ili uvučena bradavica, svrab.Bilo kakva promena u izgledu, veličini, teksturi kože ili temperaturi dojke. Naborana koža koja podseća na koru pomorandže može biti znak prisutnog karcinoma.Pojava bistrog ili krvavog sekreta iz bradavice ne mora biti siguran znak prisustva karcinoma, ali svakako mora biti adekvatno ispitan, kako bi se utvrdio uzrok njegovog prisustva.

Related posts

Tamiš raste 7 cm na sat, spremni džakovi sa peskom

Nikoleta Dragaš

U Srbiju dopremljena supstanca za Sputnjik V iz Rusije

Ivana Bogdanovski

Kisić: Bitno da ne mutira deo virusa koji je u vakcini

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija