19. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Predstavnici Kancelarije za KiM i Ministarstva prosvete obišli učenike u Gračanici

Učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji centralnog Kosova i Metohije danas su, nakon tri nedelje pohađanja onlajn nastave, ponovo seli u školske klupe, poštujući sve propisane mere zaštite. Njihov povratak u školske klupe danas su u Gračanici pozdravili predstavnici Ministarstva prosvete i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji su sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem obišli Osnovnu školu Kralj Milutin u Gračanici.

Dušan Kićović, državni sekretar Ministarstva prosvete, izrazio je zadovoljstvo ponovnim polaskom dece u školu.

– Jako sam zadovoljan onim što sam ovde video. Vidim da su se direktori potpuno pripremili za povratak dece u školske klupe. Inače, svakog četvrtka, odnosno petka, škole su dužne da popune broj učenika i nastavnika koji su zaraženi, ti podaci se šalju Kriznom štabu, a dalje je na Kriznom štabu da sprovodi meru koja će se sprovoditi u odnosu na broj. Trenutno nemamo tendenciju povećanja broja zaraženih. Sva stručna pravila koja smo dali školama na nivou centralne Srbije, važe i za škole na Kosovu i Metohiji. Ako se u grupi pojavi više od dvoje inficirane dece, ta će grupa biti izolovana – rekao je Kićović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović svim učenicima u novoj školskoj godini poželeo je puno uspeha.

– Drago mi je da smo na ovaj način i sa državnim sekretarom za obrazovanje i sa pomoćnikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sa ostalim direktorima i sa načelnicom školske uprave otvorili ovu školsku godinu. Mi kao lokalna samouprava ćemo se i dalje truditi da stvorimo što je moguće bolje uslove i da naša deca sa Kosova i Metohije ne oskudevaju ni u čemu i da imaju iste uslove kao deca u celoj Srbiji. Dezinfikovali smo sve prostorije, stvorili smo sve uslove. Mi kao lokalna samouprava ulažemo u proširenje naših objekata. Ove godine očekujemo da se 21. Novembra završi Srednjoškolski centar, koji će znatno rasteretiti postojeće objekte gde su smeštene osnovne škole. Izgrađen je aneks škole Kralj Milutin, a započeti su i radovi na izgradnji škole u Suvom Dolu. Ove godine započećemo i radove na rekonstrukciji Osnovne škole Miladin Mitić u Lapljem Selu – naglasio je Popović.

Direktor OŠ Kralj Milutin Vladimir Milkić naglasio je da je iz godine u godinu veći broj učenika, a da je ove godine upisano 87 prvaka.

Sve škole radiće po uputstvu Ministarstva prosvete Srbije naglašava i načelnica Školske uprave Jasmina Dedić.

– Na celoj teritoriji Kosova i Metohije upisano je oko 1100 prvaka. Prvog septembra škole su započele onlajn nastavu. Sada je najbitnije da se svi pridržavamo epidemioloških mera, kao i stručnih uputstava Ministarstva prosvete. Možemo da zaključimo da su se u dosadašnjem radu, u toku onlajn nastave i deca i nastavnici jako dobro snašli – kaže Dedić.

Učenike je pozdravila i poželela im dobrodošlicu u školske klupe i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković Stojanović.

Ulaganje u obrazovanje je uvek dobitak. Od najnižeg do najvišeg nivoa. Ministarstvo prosvete, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Vlada Republike Srbije. Sve srpske zajednice na KiM su dokazale već poslednjih godina koliko se ulaže zapravo u obrazovanje. Tu je bila izgradnja škola, zatim rekonstrukcija škola, novi vrtići, u Gračanici konkretno Srednjoškolski centar koji će rasteretiti škole, dati deci boravak u učionicama kakav zaslužuju, kao i rad u kabinetima koji su potpuno opremljeni. Treba reći da se ulaže i kada su druge opštine u Pitanju. U opštini Leposavić rekonstruisano je pet škola, izgradnja učeničkog doma, planira se izgradnja zgrade univerziteta. Želim danas da poželim sreću prvacima i dobre ocene. Korona je za sve nas bila veoma stresna. To je svima nama novo, novo je i deci i nastavnicima i svi moramo da budemo dovoljno tolerantni da se uključimo u taj proces. Naš cilj je da stvorimo dobre ljude, obrazovane ljude , a to je nešto u šta će i roditelji morati da se uključe, kao i svi mi – kaže Slađana Marković Stojanović.

Sa delegacijom u obilasku bio je i Milan Savić, poslanik u Skupštini Srbije.

Učenicima su podeljeni i prigodni pokloni u vidu školskog pribora.

Izvor: rtg.rs

Related posts

U pančevačkoj Kovid bolnici 102 pacijenta, 80% iz Srbije. Nažalost dva smrtna slučaja!

Mica Milakov

Nezapamćena politička podrška predsedniku Vučiću

Katarina Popović

Brnabić na komemoraciji u Jajincima: Srbija je zemlja pobednik, plamen slobode živi večno

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija