27. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Tkačke kolonije – čuvari tradicije i identiteta srpskog naroda

Tkačke kolonije na Staroj planini i u Staparu okupile su tkalje iz različitih krajeva Srbije. Jedna od učesnica je i naša sugrađanka, Olga Žolnaj Jokanović.

Tkačke kolonije su mesto na kojima se okupljaju tkalje iz različitih krajeva naše zemlje koje pokazuju svoje umeće i neguju tradiciju. Učešćem supruge ambasadora SAD u Srbiji En Godfri, tkačka kolonija u Staparu dobila je i međunarodni karakter. Jedina učesnica na toj koloniji iz Pančeva bila je Olga Žolnaj Jokanović, predsednica Udruženja građana „Panonke“ Pančevo.

Šestu tkačku koloniju u Staparu posetili su predstavnici diplomatskog kora, republičkih i lokalnih institucija. Prisutnima se obratila potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Udruženje građana „Panonke“, čija je predsednica Olga Žolnaj Jokanović bavi se starim zanatima, negovanjem tradicionalnih tehnika i izradom rukotvorina.

Tradicionalni motivi su sve češće prisutni na odevnim predmetima. Međutim, veoma je važno da se mladi zainteresuju za negovanje tradicije, poručuju “Panonke”.

Related posts

Makedonska tradicija na pozornici

Nikoleta Dragaš

Vučić o Haradinaju: Iz dana u dan ponavlja samo neistine

Zorana Stekovic

Otvorena fabrika “Aptiv Pakard” u Leskovcu, posao za 1.100 radnika

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija