12. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Tkačke kolonije – čuvari tradicije i identiteta srpskog naroda

Tkačke kolonije na Staroj planini i u Staparu okupile su tkalje iz različitih krajeva Srbije. Jedna od učesnica je i naša sugrađanka, Olga Žolnaj Jokanović.

Tkačke kolonije su mesto na kojima se okupljaju tkalje iz različitih krajeva naše zemlje koje pokazuju svoje umeće i neguju tradiciju. Učešćem supruge ambasadora SAD u Srbiji En Godfri, tkačka kolonija u Staparu dobila je i međunarodni karakter. Jedina učesnica na toj koloniji iz Pančeva bila je Olga Žolnaj Jokanović, predsednica Udruženja građana „Panonke“ Pančevo.

Šestu tkačku koloniju u Staparu posetili su predstavnici diplomatskog kora, republičkih i lokalnih institucija. Prisutnima se obratila potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Udruženje građana „Panonke“, čija je predsednica Olga Žolnaj Jokanović bavi se starim zanatima, negovanjem tradicionalnih tehnika i izradom rukotvorina.

Tradicionalni motivi su sve češće prisutni na odevnim predmetima. Međutim, veoma je važno da se mladi zainteresuju za negovanje tradicije, poručuju “Panonke”.

Related posts

Ministar Vulin: Ne znam kakva je EU perspektiva zemlje u kojoj se predstavnik hrvatskog naroda bira bošnjačkim glasovima

Nikoleta Dragaš

3.534 NOVA SLUČAJA ZARAZE,PREMINULE 54 OSOBE

Jasmina Petkovic

Vučić: Naša baština talac albanske samovolje

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija