24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Rika jelena u Peščari okupila lovce iz zemlje i inostranstva

U prvoj nedelji septembra počinje takozvana „rika jelena“ u specijlanom rezervatu prirode u Deliblatskoj peščari, koja inače okuplja veliki broj lovaca kako iz zemlje tako i iz inostanstva. U lovište posebne namene kojim gazduje JP „Vojvodinašume“ trenutno je oko 1000 grla jelenske divljači.

„Rika jelena“ veoma je važan događaj u prirodi i zato okuplja veliki broj lovaca i ljubitelja prirode svakog septembra u Deliblatkoj peščari, kaže Željko Sušec, direktor Šumskog gazdinstva „Banat“, Javnog preduzeća „Vojvodinašume“.  U Peščari živi panonsko-karpatski jelen, koji u vreme „rike“ može da izgubi mnogo kilograma.

Prema rečima Sušeca, starosno doba jelena je do 13 godina i oni žive u lovištu posebne namene kojim gazduju Vojvodinašume. Ovde se posebno vodi računa o brojnosti populacije.

Specijalani rezervat prirode Deliblatska peščara, u čijem sklopu je i lovište posebene namene, prostire se na više od 30 hiljada hektara. On se  svrstava među najveća i najlepšta lovišta u Srbiji, objašnjava Sušec.  U lovištu pored jelena ima i divljih svinja, srneće divljači, a u dunavskom delu i divljih pataka i gusaka.

Related posts

Ministar Vulin: Balkan Balkancima

Zorana Stekovic

60. Veliki festival folklora Rumuna iz Vojvodine

Jelena Obradović

Gost emisije “Intervju” Vladimir Đukanović narodni poslanik SNS

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija