17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Rika jelena u Peščari okupila lovce iz zemlje i inostranstva

U prvoj nedelji septembra počinje takozvana „rika jelena“ u specijlanom rezervatu prirode u Deliblatskoj peščari, koja inače okuplja veliki broj lovaca kako iz zemlje tako i iz inostanstva. U lovište posebne namene kojim gazduje JP „Vojvodinašume“ trenutno je oko 1000 grla jelenske divljači.

„Rika jelena“ veoma je važan događaj u prirodi i zato okuplja veliki broj lovaca i ljubitelja prirode svakog septembra u Deliblatkoj peščari, kaže Željko Sušec, direktor Šumskog gazdinstva „Banat“, Javnog preduzeća „Vojvodinašume“.  U Peščari živi panonsko-karpatski jelen, koji u vreme „rike“ može da izgubi mnogo kilograma.

Prema rečima Sušeca, starosno doba jelena je do 13 godina i oni žive u lovištu posebne namene kojim gazduju Vojvodinašume. Ovde se posebno vodi računa o brojnosti populacije.

Specijalani rezervat prirode Deliblatska peščara, u čijem sklopu je i lovište posebene namene, prostire se na više od 30 hiljada hektara. On se  svrstava među najveća i najlepšta lovišta u Srbiji, objašnjava Sušec.  U lovištu pored jelena ima i divljih svinja, srneće divljači, a u dunavskom delu i divljih pataka i gusaka.

Related posts

Isplaćena sva dugovanja nekadašnjim radnicima ATP-a. Gradonačelnik Stevanović i zamenica gradonačelnika Kuprešanin danas sa predstavnicima sindikata

Zorana Stekovic

OBRADOVIĆ:SRAMOTA JE IZVRGAVATI RUGLU ZBOG DRUGAČIJEG STAVA

Mica Milakov

Đurić Zaharovoj: Sram Vas bilo!

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija