26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Zapošljavanje pripadnika romske zajednice u Požarevcu, uručeno 20 ugovora

Zahvaljujući Gradu Požarevcu i projektu Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ uručeni su ugovori  preduzetnicima. Cilj ovog projekta je efikasno i održivo zapošljavanje Roma  i Romkinja, kao i ostalih socijalno ugroženih grupa stanovništva.

U okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ raspisana su dva javna poziva. Reč je o izboru i dodeli subvencija preduzetnicima mikro malih preduzeća, kao i javni poziv nezaposlenim licima za dodelu subvencija za samozapošljavanje. Cilj ovog projekta je zapošljavanje Roma i drugih marginalizovanih grupa stanovništva. Dobijena sredstva koristiće se za finansiranje nabavke opreme i mašina za deset pravnih lica u pojedinačnim iznosima  do 5.000 evra, a sredstva za započinjanje poslovanja koristiće se za nabavku opreme za 10 fizičkih lica u pojedinačnim iznosima do 6.000 evra. Do kraja godine planirano je da 40 osoba dobije posao.

– Osećam da sam ovom prilikom počašćena i da ću biti svoj na svome, kako bih mogla i drugima da pomognem što se tiče zaposlenja. Izuzetna mi je čast ukazana, s obzirom da sam prošla kompletnu obuku, da sam dobila podršku što se tiče celog tima i nadam se da ću da opravdam njihova očekivanja i poverenja. Još jednom hvala svima na izuzetnoj, ljudskoj pomoći, rekla je preduzetnica Mlađana Milošević.

Grad Požarevac drugu godinu za redom dobio je sredstva da kroz aktivnosti karijernog savetovanja i preduzetništva podrži zapošljavanje za 40 i praksu za još 15 pojedinaca koji se suočavaju sa većim preprekama za ulazak na tržište rada, izjavila je Vesna Vidojević, viša projektna menadžerka projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Grad Požarevac je i 2017. godine, kada smo imali prvi javni poziv, došao sa dobrom idejom šta je potrebno da bi se podstaklo zapošljavanje i zapošljivost pre svega pripadnika romske nacionalne manjine, a onda u toku uspešne implementacije projekta videli smo da je to jedan ozbiljan tim. Postoji dobra saradnja sa gradom Požarevcem i zajedno sa Gradskom upravom Udruženje „Urbo“ sprovodi raznolike i vrlo inkluzivne programe. U programe su uključeni koliko Romi, toliko i Neromi iz kategorija teže zapošljivih grupa stanovništva.

Cilj zajedničkih aktivnosti Grada Požarevca i projekta Nemačke razvojne saradnje jeste stvaranje pozitivnog uticaja na lokalnu zajednicu i romsko preduzetništvo kroz zapošljavanje Roma i Romkinja, kao i osoba sa invaliditetom, mladih osoba iz ruralnih sredina, osoba izostavljenih sa tržišta rada i osoba iz socijalno ugroženih i ranjivih grupa.

– Grad Požarevac ozbiljno shvata inkluziju Roma i u tom smislu formiran je mobilni tim za inkluziju Roma. Imali smo takođe i dobru saradnju sa stalnom konferencijom gradova i opština, naravno, odličnu saradnju sa nemačkom organizacijom GIZ. Izdvajamo ozbiljna sredstva, kako kroz naš budžet, tako i kroz projekte direktno vezane za inkluziju Roma. Radimo i na lokalnom akcionom planu za inkluziju Roma sada već za period od 2021. do 2023. i sve sa jednim jedinim razlogom, zato što je stanovništvo, romska populacija, na prostoru Požarevca, a naročito Kostolca, izuzetno brojna, istakao je gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.

Prošle godine Grad Požarevac i projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ potpisali su ugovor o sprovođenju aktivnosti „Postizanje inkluzivnog društveno-ekonomskog razvoja kroz podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja“. Partnerska organizacija na ovim aktivnostima je Udruženje Roma Braničevskog okruga iz Požarevca, koje ima višegodišnje iskustvo u implementiranju projekta koji se finansiraju sredstvima iz međunarodnih organizacija.

Related posts

Marko Atanasovski muški frizer godine

Nikoleta Dragaš

Mirno na prelazima, od sutra ujutru normalizacija saobraćaja

Katarina Popović

Toše Proeski dobija ulicu u Jabuci

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija