26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Slovaci u dijaspori dobili novog predsednika

Zavod za Slovake koji žive u dijaspori sa sedištem u Bratislavi dobio je novog predsednika nakon što ga je imenovala Vlada Republike Slovačke.  Novi predsednik – Milan Jan Pilip tim povodom obratio se  video-porukom svim Slovacima koji žive van granica Slovačke.

“Dragi sunarodnici, želim da vam se zahvalim za vaše aktivnosti  za vaše delovanje, jer kao aktivisti veoma često to što radite, radite na uštrb svog sopstvenog vremena, privatnog vremena, mogli bi ste ga posvetiti porodici ili nekim drugim zanimacijama, ali vi to radite  jer volite Slovačku, svoju domovinu iz koje ste jedan deo poneli  tamo gde sada živite i radite i ja sam vam  zbog toga veoma zahvalan.”

Slovaci koji žive u Vojvodini i Srbiji imaju jako dobru saradnju godinama unazad sa Zavodom za Slovake koji žive u Dijaspori. Ovaj Zavod podržava aktivnosti usmerene  na jačanje nacionalne svesti kulturnog i jezičkog identiteta Slovaka koji žive u inostranstvu. Milan Jan Pilip novo izabrani predsednik  ističe da će pod njegovim rukovodstvom Zavod biti podjednak prema svakom udruženju i organizacijama kojih ima mnogo. Značajan prioritet biće školstvo i jezik.

“Veoma značajni prioritet našeg Zavoda je i školstvo, jer je jezik uglavnom za mlade generacije ključ  za očuvanje nacionalnog identiteta, jer je jezik jedan od atributa nacionalnog identiteta.”

Ljudi koji odu iz  Slovačke, naravno, znaju jezik, ali njihovi potomci uglavnom taj jezik ne savladjuju a jezik je alfa i omega očuvanja narodnog identiteta.

Milan Jan Pilip najavio da će do kraja ove godine izraditi koncept politike za narednih pet godina.

“Već sada  vam najavljujem da ćemo do kraja ove godine izgraditi koncept politike za narednih pet godina gde ćemo imati priliku da odredimo šta želimo, posebno  ono što vi želite da učinimo za vas.”

Naglasio je, uzeću u obzir jednakost svih sunarodnika i njihovu efikasniju komunikaciju sa Slovačkom kaže Milan Jan Pilip.

Related posts

Vučić čestitao Đokoviću novu titulu

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić uručuje odlikovanja povodom Dana primirja

Zorana Stekovic

Vučić sa Larkin: Priština ugrožava mir i stabilnost u regionu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija