27. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

U Opštu bolnicu Pančevo stigla dva nova kolonoskopa

Zahvaljući novcu koji je obezbeđen iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo preko 15 milona dinara, kupljena su  dva nova kolonoskopa za pančevačku bolnicu. Lekari već obavljaju preglede na novim aparatima, koji pružaju bolju dijagnostiku ali će omogućiti i prijem većeg broja pacijenta.

Zbog velikog broja pregleda često se kvario kolonoskop u Opštoj bolnici. Kada je u funkciji bio jedan kolonoskop lekari su moraili da prave pauzu dok se sterilišu instrumenti,  pa su  pacijenti morali da čekaju  između  svakog pregleda.

Od raka debelog creva može da oboli praktično svako, ali se on najčešće javlja kod ljudi između 50 i 74 godine starosti u oba pola. Bolest se dugo razvija bez vidljivih tegoba. Kada se znaci pojave, bolest je već uznapredovala. Najčešći simptomi raka debelog creva su: krvarenje u stolici,promene u pražnjenju creva, bolovi u trbuhu, malokrvnost, gubitak telesne težine. Zato je važno da se  rade skrining pregledi i kolonoskopija, ako lekar preporuči, kako ne bi došlo do razvoja bolesti.

Related posts

Pobeda “Železničara” u Sloveniji

Mirjana Popović

U Srbiji 230 novih slučajeva, preminulo sedam osoba

Ivana Bogdanovski

Novi vid operacije kolena u Opštoj bolnici

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija