20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

GRENEL POTVRDIO: Tramp dolazi u Srbiju, traži se datum, Vučić je težak pregovarač, bori se za srpski narod

Foto: Tanjug

Ame­ri­č­ki pred­sed­nik mo­gao bi usko­ro da po­se­ti na­šu dr­ža­vu, na­ja­vio je nje­gov spe­ci­jal­ni iza­sla­nik za ko­so­v­sko pi­ta­nje. To bi bio isto­ri­j­ski do­ga­đaj, jer je Dži­mi Kar­ter 1980. go­di­ne bio po­sled­nji li­der SAD ko­ji je bio ovde.

Američki predsednik Donald Tramp namerava da poseti Srbiju i već se uveliko planira termin njegovog dolaska u Beograd, najavio je njegov specijalni izaslanik za kosovsko pitanje Ričard Grenel. Dolazak Trampa u Srbiju bio bi inače istorijski događaj, jer je Džimi Karter 1980. bio poslednji američki predsednik koji je došao u Beograd.

Spremaju se projekti

– Sada moramo da radimo na pronalaženju datuma koji bi odgovarao i Beloj kući i Savetu za nacionalnu bezbednost, koji bi takođe bili uključeni u organizaciju posete – kaže Grenel za Srpski radio Čikago.

On je priznao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio veoma težak pregovarač u Beloj kući, gde je početkom meseca potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

– Vučić se zaista bori za svoj srpski narod – izjavio je Grenel.

Očekuje se da ključni pomak u ekonomiji donese otvaranje kancelarije Američkog fonda za razvoj (DFC) u Beogradu, prve u regionu. Tim povodom Trampov saradnik ističe da Srbija ima odličnu ekonomiju.

Grenel kaže da već postoji određeni broj projekata na kojima se radi i da je „ta količina posla razlog za otvaranje kancelarije“.

– Pokušavamo da se ne bavimo simbolikom, da se ne bavimo političkim simbolizmom, kojim se bave mnogi političari… Naša kancelarija DFC i agencija u Americi su smatrale da postoji dovoljno posla da bismo imali tim na terenu koji će moći da završi sve projekte u Srbiji. To su sve ekonomski vođeni projekti koje želimo da postignemo, zato stavljam kancelariju u Beograd. Ne zbog simbolike, već da odgovorimo na sjajan broj projekata koje već imamo – naglasio je Grenel.

„Mini-Šengen“ je dobar

Kako je rekao, predsednik Tramp je od početka smatrao da su ekonomija i stvaranje novih radnih mesta nešto što on može dobro da uradi. Takođe, Grenel kaže da se Trampu i njegovoj administraciji dopada ideja „mini-Šengena“:

– Zbog toga smo to stavili u ove pregovore, da vidimo da i Srbija i Kosovo učestvuju u „mini-Šengenu“. I zaista nam se sviđa ideja, dobra je ideja komercijalne saradnje i izgradnje multilateralnih organizacija zasnovanih na stvaranju profita i zapošljavanja ljudi, u borbi za kapitalizam.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović očekuje dolazak Trampa u Srbiju pre američkih izbora:

– Teško da on planira ovakve stvari posle ipak neizvesnog ishoda izbora. Ta brzina se može objasniti manevrom za njegove izborne potrebe. Sigurno je da Tramp želi da još više naglasi američki prodor ka stabilizovanju balkanskih prilika. On je taj koji je promenio okamenjenu američku politiku prema Srbiji i koji je od, za Ameriku ozloglašene Srbije dobio zemlju na svojoj strani. On će to želeti da kapitalizuje na izborima. Razume se da smo mi u tome srećni dobitnici, jer je na našoj strani država koja nas je 30 godina gledala zlovoljno.

Related posts

U Srbiji 91 slučaj korone

Bojana Kecic

Društvo novinara Niša protiv svake vrste linča novinara

Mica Milakov

Građani Srbije od sutra mogu da putuju u zemlje Evropske unije

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija