18. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Srbija Vesti

Heklane torbe – spoj modernog i tradicionalnog

Foto: RTV Pančevo

Da ručni radovi povezuju starije i mlađe generacije i da na sve deluju podjednako pozitivno i opuštajuće, potvrđuje i priča dve dame iz Kačareva. Jedna od njih, Đurđina Pešić slobodno vreme koristi za heklanje torbi. Kaže da se time bavi već godinu dana i da je počela da izrađuje torbe, jer je to moderno i primetila je da se dopadaju devojkama.

Ručni radovi su ponovo zastupljeni u modnoj industriji. Stiče se utisak da se u vreme vanredne situacije izazvane korona virusom mnogo žena zainteresovalo za negovanje tradicije. Jedna od njih je i Bojana Stojkovski. Ona je vaspitač po profesiji i kaže da je veoma bitno da se u vrtićima organizuju radionice na kojima će deci biti predstavljeni ručni radovi.

Bojana je istakla šta je aktuelno ovog leta i čime se to ona prevashodno bavila kada je pravljenje torbi u pitanju.

Udruženja žena organizuju radionice i na taj način čuvaju stare zanate od zaborava. “Etno kutak” iz Kačareva nedavno je organizovao dve radionice veza, na kojoj je bilo mnogo zainteresovanih.

Related posts

Suficit u republičkoj kasi 12,8 milijardi dinara

Zorana Stekovic

Novih 96 slučajeva virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Vanja Vićentić

Starčevački krizni štab: Situacija u Mesnoj zajednici pod kontrolom

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija