23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Srbija Vesti

Heklane torbe – spoj modernog i tradicionalnog

Foto: RTV Pančevo

Da ručni radovi povezuju starije i mlađe generacije i da na sve deluju podjednako pozitivno i opuštajuće, potvrđuje i priča dve dame iz Kačareva. Jedna od njih, Đurđina Pešić slobodno vreme koristi za heklanje torbi. Kaže da se time bavi već godinu dana i da je počela da izrađuje torbe, jer je to moderno i primetila je da se dopadaju devojkama.

Ručni radovi su ponovo zastupljeni u modnoj industriji. Stiče se utisak da se u vreme vanredne situacije izazvane korona virusom mnogo žena zainteresovalo za negovanje tradicije. Jedna od njih je i Bojana Stojkovski. Ona je vaspitač po profesiji i kaže da je veoma bitno da se u vrtićima organizuju radionice na kojima će deci biti predstavljeni ručni radovi.

Bojana je istakla šta je aktuelno ovog leta i čime se to ona prevashodno bavila kada je pravljenje torbi u pitanju.

Udruženja žena organizuju radionice i na taj način čuvaju stare zanate od zaborava. “Etno kutak” iz Kačareva nedavno je organizovao dve radionice veza, na kojoj je bilo mnogo zainteresovanih.

Related posts

Turistička organizacija Vojvodine dobija prvi savremeni info-centar

Jasmina Petkovic

U Srbiji u poslednja 24 sata novoobolele 6.903 osobe!

Bojana Kecic

“Želja” pobedom završio takmičarsku 2021. godinu

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija