20. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Uspešni povrtari Vojlovice

Porodica Varga već dvadeset dve godine uzgaja povrće. Kao rezultat porodičnog posla s roditeljima, baštovanstvo je sada postalo glavno zanimanje mladog para Varga s dvoje dece.

Đerđ Varga mlađi je bio zainteresovan za uzgoj povrća od malih nogu. Zajedno s roditeljima je 1998. godine počeo da se bavi povrtarstvom. U početku su pokušavali da sade samo u otvorenim vrtovima, a zatim su pravili manje šatore od folije. Nisu obrađivali velike površine pošto je blizina kanala bila važna, jer se u prošlosti navodnjavalo samo ako je u blizini bilo vode.

Nakon što je osnovao porodicu, njegova supruga Kristina se takođe pridružila u poslu. Trenutno su jedini uzgajivači povrća u Vojlovici, koji isključivo na taj način obezbeđuju sredstva za život svoje porodice s dvoje dece. Sada imaju koristi od dugogodišnjeg iskustva, a pomoć roditelja im je takođe veoma dragocena.

Mlada glava porodice kaže da je jako zavoleo baštovanstvo još kada je bio u srednjoj školi i nagovorio je roditelje da kupe zemlju da počne time da se bave.

Uvideo je da je ipak veći dobitak s velikim šatorima od folije, pa su zato nabavili prve. S obzirom na to da može puno toga da uradi sam u pogledu bravarskih i zavarivačkih poslova, okvire za šatore je sam napravio. Danas se na otvorenom ne sadi mnogo povrća – rekao je Đerđ.

Prošle jeseni su saznali za mogućnosti konkurisanja kod Fondacije „Prosperitati”, što su videli kao odličnu priliku. Uključili su se i, na zadovoljstvo svih njih, osvojili donaciju na konkursu, zahvaljujući kojoj su uspeli da dobiju pet novih šatora od folije. Tako su u proleće u deset šatora od folije, ručno rađenih, posadili visokokvalitetne sadnice. Mladi proizvođač je napustio fabriku u martu, jer je vrtlarstvo već zahtevalo čitavog čoveka na poslu.

Žena koja se bavi povrtarstvom i koja je ujedno i majka ima posla od jutra do mraka. Kristina Varga, rođena Ereš, radi rame uz rame sa suprugom. Iskreno kaže da je odrasla u potpuno drugačijim porodičnim okolnostima, ali ipak se prihvatila bavljenja baštovanstvom i radi po nekoliko sati na vrelom suncu. Čak i njihova maloletna deca rado preuzimaju odgovornosti u svakodnevnim aktivnostima, u skladu sa snagom i sposobnostima. Paradajz i papriku uzgajanu u šatorima od folije treba brati svakodnevno, pored tikvica, krastavaca i luka. Prodaja plodova je najvažniji zadatak.

Pre mnogo godina proizvode su nosili na kvantašku pijacu, gde su prodavali u velikim količinama. Na pijaci su i dalje prisutni, ali rade s trgovinama povrća već nekoliko godina. Postoje tri do četiri prodavnice kojima isporučuju veće količine naručenog povrća. Za njih je ovaj način sigurniji da će proizvode prodati.

Porodica, stariji i mlađi, zajedno i složno rade u proizvodnji povrća.

Pomoć roditelja sa obe strane zlata vredi, ona je sigurna baza za realizaciju planova, priznaju mladi. Podrška prosperitetu u domovini održala je porodicu Varga, a mnogi iz Vojlovice ih posećuju i kod kuće, jer veruju u kvalitet ponuđenih proizvoda.

Related posts

IZNENAĐENJE ŽIVOTA, VUČIĆ POZVAO BAKU MILICU: Evo šta joj je predsednik poručio u video pozivu

Katarina Popović

Havarija na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Vučić na Generalnoj skupštini UN: KORONAVIRUS MOŽEMO POBEDITI SAMO ZAJEDNO

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija