9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

„Susret gajdaša“ u Kačarevu

Udruženje „Vardar“ iz Kačareva organizuje 14. „Susret gajdaša“.  Manifestacija će se održati u subotu, 12. septembra, s početkom u 18.30 u bašti Udruženja.

Sa planinskih venaca Makedonije kolonizacijom u Panonsku niziju Makedonci su sa sobom doneli najvrednije što su imali, jezik, kulturu, tradiciju, običaje, otvorenost i srdačnost koju su nasledili od svojih predaka. Lako su se uklopili u model za suživot, poštovanje i prihvatanje različitosti u multietničkoj i multijezičnoj Vojvodini. Nešto što je još uvek živo iz tog perioda, svakako su gajde koje su doneli.

Na Susretu gajdaša pod nazivom „Sličnosti i razlike“  u organizaciji Udruženja „Vardar“ iz Kačareva tradicionalno učestvuju izvođači iz naše zemlje i Makedonije. Razlika u gajdama postoji i to nam pokazuju gajdaši, koji se na ovoj manifestaciji predstavljaju i razmenjuju iskustva. Ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije gosti iz Makedonije neće biti u mogućnosti da dođu. Manifestacija se održava u izmenjenim okolnostima, te će se pojedini gajdaši uključivati onlajn. Organizatori kažu da će se poštovati sve preporučene mere.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i  Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji.

Related posts

Jesenja sadnja u botaničkoj bašti Poljoprivredne škole

Vanja Vićentić

Hronični bolesnici i meteoropate zatražile hitnu pomoć

Nikoleta Dragaš

ĐILASOV STRUČNJAK BEZ LICENCE: Radovanović prvi za pljuvanje kolega, ali kad Srbiji treba pomoć OKREĆE GLAVU

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija