25. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ NA RTS: Nema više podele na istok i zapad!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Intervju na Radio televiziji Srbije govorio je o sporazumu iz Vašingtona i pregovorima u Briselu.

Važno je da ljudi razumeju kakav je kontekst oko razgovora u Vašingtonu. Pre oko godinu dana imali smo podelu na istok i zapad. Imali smo zemlje EU koje većinom priznaju nezavisnost Kosova, a sa druge strane imali smo Rusiju koja to nije priznavala. Imali ste i Ameriku koja je bila na strani EU. Mi smo uvek sedeli na srpskoj stolici, ali smo mogli da održavamo dobre odnose sa svima. Danas se to promenilo. Nemačka, Amerika, Rusija, Kina, druge važne zemlje… Sada se sve menja. Za nas su ranije vrata Bele kuće bila zatvorena. Nikada suštinski vrata Bele kuće nisu bila otvorena za Srbe, do sada. Amerika nam je brojnim projektima odškrinula ta vrata – rekao je Vučić.

– U sporazumu piše da ne mogu da traže novo priznanje, osim Izraela koji je Amerika naterala da prizna. Ne zaboravite, ovih godinu dana znači da ne mogu ni da sanjaju nezavisnost, a bez nas ne mogu ni da je dobiju, niti će je ikada dobiti. Ako Izrael prizna, suviše su velika sila, mi ne možemo da utičemo na to. Hajde da vidimo koliko zemalja je priznalo Kosovo u vreme bivše vlasti, a koliko u poslednjih pet ili osam godina, a koliko zemalja je povuklo priznanja. Pa mi vi recite ko je uradio bolji posao za Srbiju – pitao je predsednik Vučić.

Tokom razgovora Vučić je istakao da je na najtežem mestu umeo da kažem ne.

– Rekao sam i Hotiju i evropskim zvaničnicima i u Beloj kući, nikada se to neće desiti. O međusobnom priznanju se ne pregovara. Ne mogu da stignem da odgovorim na sve laži koje oni iznose. Želim da našoj deci ne ostavimo konflikt. Možete vi mene da smenite, možete da mi pretite, nema problema, ali nikad vam neću dozvoliti da Srbiju oterate u ćošak. Da vidimo šta je to što Srbija dobija, što Srbi na Kosovu dobijaju. Kako to da Srbi nigde nemaju to pravo koje su svi drugi imali. Sa druge strane, ne smete da uvodite zemlju u sukobe, a morate da obezbedite svom narodu prava koja su i drugi imali. Za Srbe ne važe ista pravila. Kaže Petar Petković iz Kancelarije za KiM da Srbi imaju 60 odsto imovine. Pa neće nam priznati ni 0,6 odsto imovine. EU ne želi uopšte da se bavi time – kaže predsednik.

Related posts

Servisne informacije

Zorana Stekovic

SRSPKI BOKSER I DALJE PAUZIRA U PROFI KARIJERI: Ražnatović otkazao meč, nastavlja pripreme u Rusiji

Mica Milakov

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković, pozvao je  sve ljude da ostanu u svojim domivima

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija