24. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Dimničarstvo generacijama zanat porodice Maran

Kako bi nastavio porodičnu tradiciju bavljenja dimničarskim zanatom, Vladimir Maran se posle decenija provedenih u Beču, vratio u Pančevo. Na njegovu odluku da se vrati uticala je i povoljna poslovna klima koja vlada u Pančevu.

Dragan Maran bavi se dimničarstvom već 30 godina. Retki su domovi Pančevaca koje on, zbog prirode svog posla, barem jednom nije posetio. Dimničarstvo je za njega, kao i u vreme kada je počinjao, ostao lep zanat.

Da je dimničarski zanat blizak građanima Pančeva svedoče mnogi običaji vezani za dimničari koji su se i  danas održali. Među njima je svakako najpopularniji da će vam dimničar doneti sreću ako se uhvatite za dugme. Ovaj običaj dimničarima nimalo ne smeta. Štaviše, njima je drago da se narodna tradicija održava.

Višegeneracijska tradicija, nedostatak dimničara, kao i dobra poslovna atmosfera koja u Pančevu vlada poslednjih godina navele su Draganovog sina Vladimira da se nakon gotovo čitavog života provedenog u Beču vrati u Pančevo i otvori dimničarsku zanatsku radnju.

Pored dva zanata koja je stekao tokom života u Beču Vladimir je, kako bi nastavio porodičnu tradiciju, nedavno naučio i zanat svoga oca i dede.

Related posts

FK Železničar ne staje, prva pobeda u prolećnom delu sezone

Mica Milakov

Najnoviji podaci! Od 30 novih slučajeva korone 21 iz Beograda. Preminula 1 osoba!

Jelena Obradović

Vučić obilazi gradilište mosta preko Save i Kolubare

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija