6. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Vučić u Briselu: Svi imaju svoje interese, a Srbija se bori za svoje

FOTO: tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, i istakao da veruje da će razgovori u Briselu dati rezultat.

Vučić je rekao da se razgovaralo o svim važnim temama a da se u ponedeljak nastavlja zvanični dijalog Beograda i Prištine.

“Danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata”, rekao je Vučić i istakao je da su u nastavku dijaloga tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

“Nemam nikakav problem da se pohvalim i pred predstavnicima EU sporazumom iz Vašingtona i dolaskom brži protok roba kapitala i ljudi. Kako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca”, rekao je predsednik Srbije.

Evropa vodi dijalog Beograda i Prištine 

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnost upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li možemo da se dogovorimo.

Za nas je, kaže, značajan dolazak američke agencije za finansiranje kao i uspostavljanje “mini Šengena”.

“Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da Evropa vodi dijalog Beogarda i Prištine o svim političkim odnosima, i da smo mi to ranije prihvatili.

“Da li bih to prihvatio 2009? Ne bih, ali to je izglasano u Generalnoj skupštini UN. Nalazimo se na evropskom putu i verujemo našim evropskim partnerima”, podvukao je Vučić.

U nastavku dijaloga Beograda i Prištine predsednik Srbije očekuje da se otvori i pitanje Zajednice srpskih opština i da se vidi da li je Priština spremna da ispuni dogovorene obaveze.

Related posts

Ministar i predsednik PS, Vulin: Veličina funkcije koju je Tadić obavljao nije mogla da savlada i ukloni komplekse koji su ga obeležili i koji ga i sada vode

Mica Milakov

SNS: Izborna komisija u Šapcu dužna da raspiše nove izbore

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić danas razgovara s Palmerom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija