30. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Novi hangari za smeštaj vojnih vazduhoplova

Unapređenje stanja u Ratnom vazduhoplovstvu postignuto je ulaganjem u poboljšanje materijalnog statusa pilota i letača pre svega povećanjem plata, kontinuiranim procesom obuke i usavršavanja, nabavkom modernih vazduhoplova i sredstava, ulaganjima u izgradnju nove infrastrukture i obnavljanjem postojeće na vojnim aerodromima.
 
Uporedo sa nabavkom novih vazduhoplova poput aviona MiG-29, helikoptera Mi-35, Mi-17 i H-145M, vodilo se računa da se obezbede adekvatni uslovi za njihovo čuvanje i održavanje.

Izgradnja hangara sa akumulatorskom stanicom na vojnom aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, iako planirana kao trogodišnji projekat u periodu 2018-2020. godine, završena je pre roka, u 2019. godini.
 
Namena ovog hangara je da pored smeštaja helikoptera H-145M i Mi-35 omogući održavanje vazduhoplova i stvori kvalitetne uslove za rad, prostor za smeštaj alata i materijala. Neposredno uz objekat hangara, izgrađena je akumulatorska stanica, koja je sa hangarom povezana veznom nastrešnicom, a u kojoj postoji prostor za pregled i servisiranje akumulatora sa potrebnim pratećim sadržajem na sredstvima tehnike koja se nalaze na aerodromu.
 
Radovi na izgradnji hangara za smeštaj aviona MiG-29 u dežurstvu u Sistemu protivvazduhoplovne odbrane RViPVO na vojnom aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, u završnoj su fazi tako da će biti obezbeđeni uslovi za smeštaj aviona, smanjeno vreme potrebno za pripremu vazduhoplova i omogućeno manje naprezanje ljudstva. Takođe, uticaj vremenskih faktora biće sveden na minimum.

Osim novog hangara, vojni aerodrom u Batajnici posle 21 godinu nakon što je  bombardovan za vreme NATO agresije, dobio je modernu svetlosnu signalizaciju na pisti broj jedan, što omogućava njenu bezbednu upotrebu u noćnim i uslovima loše vidljivosti, a radovi se nastavljaju i na pisti broj dva, kao i na rekonstrukciji vodovodne mreže na tom aerodromu.
 
Od infrastrukturnih ulaganja na civilno-vojnom aerodromu „Morava“ kod Kraljeva u toku je rekonstrukcija armiranih betonskih skloništa za smeštaj vazduhoplova, a realizovana je rekonstrukcija piste i izgradnja sistema svetlosne signalizacije.
 
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da ulažu u razvoj Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i da vode računa o svim resursima kojima raspolažu, jer samo jaka Vojska Srbije garant je mira i stabilnosti svim građanima Srbije.

Foto: mod.gov.rs

Related posts

Opšta bolnica Vršac dobila novo sanitetsko vozilo

Branislava Grčić

Kukavice Boška Obradovića pretukle ženu u Kotraži

Mica Milakov

PS Beograd: Ponošev plan iz 2006. godine za uništavanje vojske

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija