22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Iz SAD stižu investicije i povoljni krediti

BEOGRAD, 6.septembar – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će, nakon vašingtonskog sporazuma, predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske  korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra radi priprema za što skorije otvaranje kancelarije, prve u regionu, i brži početak realizacije dogovorenih projekata.

“Biće to jedan od prvih koraka u realizaciji sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, koji će doneti vidljive i konkretne koristi ne samo za naše poslovne zajednice, već i za ekonomiju celog regiona – kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija”, izjavio je Čadež, uoči polaska iz SAD.

Za Privrednu komoru Srbije, po njegovim rečima, sastanak u Vašingtonu, sa izvršnim  direktorom DFC-a Adamom Bolerom i skori dolazak njihove delegacije u Beograd, predstavlja nastavak saradnje sa ovom američkom razvojnom agencijom.

“Više od šest meseci radimo na pripremi i razradi projekata koje će DFC podržati tehnički i finansijski – posredstvom američke ‘Eksim’ banke i korporacije ‘Milenijum čelindž’. Lično sam u proteklom periodu imao više onlajn sastanaka  sa predstavnicima ove razvojne korporacije kako bismo što bolje markirali i definisali za privrednike korisne, strateški značajne i ekonomski održive projekte, koji su istovremeno u funkciji i bržeg privrednog rasta i regionalnog povezivanja”, objašnjava Čadež.

Kao što je važno da kancelarija DFC što pre bude otvorena i da što brže krene sprovođenje dogovorene podrške, za privredu je jednako bitno da se njene aktivnosti i projekti koje podržava što efikasnije realizuju.

“I privreda i beogradska kancelarija DFC-a moći će u tome da računaju na podršku privrednih komora Srbije i Kosova, kao poslovnih asocijacija. Spremni smo da formiramo zajednički tim za podršku bržoj i efikasnijoj realizaciji projekata”, najavljuje Čadež.

Odluka o otvaranju kancelarije DFC u Srbiji, po rečima Čadeža, osim što je snažan signal budućim investitorima i drugim međunarodnim  finansijskim organizacijama i rejting agencijama, vrlo brzo će doneti konkretne, sasvim opipljive koristi  za privrednike.

“DFC će kroz garantnu šemu malim i srednjim preduzećima obezbediti bolji pristup finansiranju – jeftine kredite, pod prihvatljivim uslovima, što je velika podrška firmama pojedinačno i preduslov rastu i razvoju MSP sektora koji predstavlja kičmu svake privrede”, ocenjuje predsednik PKS.

Kada je reč o ulaganjima u investicione projekte privatnog sektora, kaže, na podršku u njihovoj realizaciji mogu da računaju i proizvodne i uslužne kompanije.

“Predložili smo i razgovarali o sasvim konkretnim projektima u oblasti energetike, prehrambene industrije, logistike i visokih tehnologija”, objašnjava Čadež.

I pre i posle  svega, infrastrukturno povezivanje, podseća Čadež, jeste preduslov za čvršću ekonomsku saradnju poslovnih zajednica koje okupljanju privredne komore Srbije i Kosova, za više trgovine i investicija, međusobno i u regionu, za uspešnije i efikasnije poslovanje, uz manje administracije i troškova.

Utoliko je, kaže, značajnija američka finansijska podrška izgradnji deonice autoputa Niš – Priština od Pločnika do Merdara, izgradnji, odnosno modernizaciji železnice na severnom i istočnom kraku ka Prištini, kao i daljem povezivanju saobraćajnica sa albanskom obalom, odnosno lukom Drač na Jadranskom moru.

“To nisu projekti značajni samo za Beograd i Prištinu i naše međusobno povezivanje, već za ceo region Zapadnog Balkana. Oni će olakšati i realizaciju ‘Mini Šengena’, zone zajedničkog tržišta i slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, u kojoj se, po sporazumu iz Vašingtona, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, pridružuje i Kosovo”, zaključuje Čadež.

Izvor: Saopštenje

Related posts

NIS investirao 29 milijardi dinara, rast od šest odsto u poređenju sa prošlom godinom

Zorana Stekovic

Vučić: Najmanje nezaposlenih u istoriji

Zorana Stekovic

Danas isplata novčane naknade za nezaposlene

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija