22. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

Đurić: Srbija ima šansu, u naredna dva dana razgovori o ZSO

Foto Tanjug Rade Prelić

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić ocenio je da Srbija ima šansu da iskoristi pozitivan zamajac stvoren u razgovoru u Vašingtonu, gde je ostvarila izvanredan rezultat, kao i da očekuje da će u naredna dva dana početi razgovori o konkretizaciji sporazuma o ZSO.

Kako je rekao, razgovori o konkretizaciji sporazuma o ZSO počeće posle sedam godina, a srpska strana insistiraće i boriće se za to da počne sprovođenje sporazuma o ZSO.

“Nošeni tim pozitivnim zamajcem uspeha koji je srpska delegacija postigla u Vašingtonu, sada ćemo da guramo snažno pitanje sprovođenja sporazuma o ZSO. Mislim da je sada i EU potrebno da ostvari neku vrstu uspeha, s obzirom da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na odlučan način insistirati na sprovođenju srpskih interesa”, rekao je Đurić.

Kako je dodao, ukoliko EU želi da postigne rezultat moraće da pregovaraju na ozbiljan način sa drugom stranom i da joj objasne da ne mogu da očekuju da im “sa Marsa ili sa neba” padne nešto ako nisu spremni da i oni prave ustupke.

“Srbija će ovde nastupiti odgovorno, ali vrlo ofanzivno. Ako se neko nada da bi mogao bez ozbiljnog razgovora, bez ustupaka srpskoj strani, bez ozbiljnog rešavanja pitanja nestalih, raseljenih i pitanja ekonomske saradnje samo da uknjiži neki puls to nije realno. Morate zaista da rešite te probleme i to da rešite na fer i pravedan način da bi ste imali saglasnost srpske strane”, rekao je Đurić.

Otvaranje arhiva je humanitarno ne političko pitanje

Marko Đurić kaže da bi EU trebalo da traži otvaranje arhiva takozvane UČK kako bi se saznalo gde su nestali Srbi, kao i da je to humanitarno, a ne političko pitanje.

“Pola centra Prištine su oteti kuće i stanovi. Otvorite mogućnost da ljudi normalno prelaze tu administrativnu liniju da ne čekaju kamioni hiljade i hiljade sati i da se približimo toj pravoj normalizaciji. Dakle ne velike teme za vašim političkim, a za nas separatističkim ciljevima nego životne teme koje treba da poprave odnose među Srbima i Albancima”, rekao je Đurić.

On je dodao i da nema sumnje da će prištinska delegacija i u Briselu, kao što je pokušala i u Vašingtonu, proturi tezu o potrebi za uzajamnim priznanjem.

“Ali još 100 puta manje sumnje imam u to kakav će odgovor biti srpske delegacije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, njihovo pravo je da pitaju a naš odgovor mislim da zna cela Srbija”, rekao je Đurić.

Srbija započela seriju razgovora u Briselu

Đurić je rekao je da je delegacija Srbije u Briselu započela seriju ozbiljnih razgovora sa evropskim i američkim predstavnicima, kao i da je tema bila konktretizacija rada na budućim sporazumima koji se odnose na nestale osobe.

“Dvadeset jednu godinu nakon rata još uvek se ne zna sudbina oko 500 Srba, razgovaralo se o tome kako da se na konkretan način osigura da arhivi i svi drugi forenzički materijali konačno postanu dostupni”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o stvaranju zakonske garancije da Srbi mogu posle 20 godina steknu pravo da povrate otete kuće i stanove.

“I naravno ekonomska saradnja, da mladi mogu da žive i normalno dišu. Da regulišemo plaćanje, kretanje preko administrativne linije”, rekao je Đurić.

Related posts

BROJ ZARAŽENIH PREŠAO 10.000, PREMINULE JOŠ 4 OSOBE! Najnoviji podaci o koronavirusu u Srbiji

Mica Milakov

Letnja praksa za najbolje studente

neca

Stefanović: Istragom utvrđeno da Vučić i njegov brat nisu imali komunikaciju sa Koluvijom

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija