3. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

“Banatska petica”: Stvaralaštvo obojeno tradicijom

Članice Udruženja “Banatska petica” osim književnim stvaralaštvom, bave se slikarstvom. Ove kreativne žene neguju tradiciju stvarajući različite rukotvorine i domaće proizvode.

Banat je česta inspiracija umetnicima. Udruženje žena “Banatska petica” stvara poeziju i prozu inspirisanu upravo Banatom, ali ovaj motiv prisutan je i u slikarstvu pojedinih članica ovog udruženja. Organizuju i učestvuju na likovnim kolonijama.

Ove kreativne žene oslikavaju različite predmete, ali se bave i ručnim radovima. Promovišu negovanje narodne tradicije i kažu da je najvažnije održavati vezu sa prirodom. Dušica Cvejin Stojanović bavi se proizvodnjom različitih domaćih proizvoda, a od nedavno proizvodi sapune od kozjeg mleka.

Udruženje “Banatska petica” postoji dve godine. Članice učestvuju na različitim manifestacijama, na kojima predstavljaju svoje stvaralaštvo.

Related posts

Preminulo još 10 osoba, nova 2.282 slučaja zaraze

Vanja Vićentić

Hrubik predsednik Opštine Kovačica, Garašević predsednik Skupštine

Mica Milakov

Ruski astronaut proveo 185 dana u orbiti, nakon toga PRVO DOŠAO U SRBIJU! Vučić: Hvala na humanosti i pažnji koju pružate!

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija