17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Ministar Vulin o saradnji razgovarao sa generalnim sekretarom ODKB

Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u okviru posete Ruskoj Federaciji, sastao se danas sa  generalnim sekretarom Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) general-potpukovnikom Stanislavom Vasiljevičem Zasom.

Ministar Vulin je najpre čestitao generalu Zasu preuzimanje dužnosti generalnog sekretara Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) i poželeo mu uspeh u radu.
 
Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije i ODKB i izražen obostrani interes za nastavak uspešne saradnje uspostavljene u prethodnom periodu.
 
– Kao vojno neutralna zemlja, Srbija veoma ceni saradnju sa svim svojim partnerima i na istoku i na zapadu. ODKB je naš partner koji poštuje politiku vojne neutralnosti i koji visoko uvažava poziciju Republike Srbije u međunarodnim odnosima – rekao je ministar Vulin. 

On je istakao da prema naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Srbija vodi računa o vojnoj neutralnosti i Srbija vodi računa da sa svim svojim partnerima ima odlične i najbolje moguće odnose. „Zato Srbija sarađuje sa ODKB na principima međusobnog poverenja, ravnopravnosti i partnerstva i zato Srbija može da uči od ODKB i njegovih članica“.
 
– Srbija sarađuje sa ODKB i kada su u pitanju obuke, vežbe, kada je u pitanju priprema naših pripadnika za učešće u mirovnim operacijama. Veoma smo ponosni što se ovde uvažavamo kao siguran, pouzdan, transparentan partner, kao strana koja ima šta da kaže i doprinese kada je u pitanju vojno-vojna saradnja, kako sa ODKB, tako i bilateralno sa članicama ODKB – rekao je ministar Vulin, naglašavajući da je „veoma zahvalan ODKB što poštuje Srbiju, što poštuje politiku naše vojne neutralnosti i što se pozicija i politika našeg vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića ovde razume, poznaje i uvažava“.
 
General Zas je istakao da je „zadovoljan što je sastanak realizovan, što je veoma konkretan i protekao je u prijateljskoj atmosferi“.

– Razgovarali smo o perspektivi naše saradnje. Hteo bih da istaknem da mi imamo slične ili iste stavove o pitanjima iz oblasti geopolitike i konkretno u našem regionu, što govori da imamo dobru osnovu za dalji razvoj saradnje – rekao je general Zas.
 
– Razmatrali smo i neka praktična pitanja naše saradnje koja predstavljaju interes i za Srbiju i za ODKB. Reč je o obuci kadrova i mirovnim misijama. Siguran sam da će današnji sastanak doprineti razvoju i unapređenju naše saradnje – ocenio je general Zas.
 
U zajedničkom opredeljenju za nastavak aktivnosti u okviru Omladinskog foruma, ministar Vulin i general Zas saglasni su da su edukacija i stalno usavršavanje potrebni mladim generacijama kako bi mogli bolje da sagledaju prirodu savremenih izazova, rizika i pretnji i njihov uticaj na bezbednost, ali i da razmenjuju iskustva u suprotstavljanju različitim oblicima ugrožavanja bezbednosti.

Izvor: mod.gov.rs

Related posts

Ministar Vulin: Dobri rezultati Odbrambene industrije Srbije u opremanju Vojske Srbije

Jasmina Petkovic

MUP: Porodica Vučić nije povezana sa slučajem Jovanjica

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić danas na otvaranju novog pogona Knott Autoflex-a

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija